AKTUELNO

Novinar Valjon Silja ocenio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti ove nedelje doživeo klasičan politički bumerang i dodao da će se rezultat toga videti i na unutrašnjem planu, na predstojećim lokalnim izborima.

Kako Silja navodi u autorskom tekstu za Ekonomiju onlajn, to se dogodi kada preduzmete političku akciju za koju smatrate da će biti korisna, a ona se okrene protiv vas.

Silja dalje ocenjuje da su pređašnje vlade u dijalogu imale i dobre i loše poteze, kao recimo u vreme Tačija ili DSK, ali da su tada "neutralisane paralelne strukture".

"Policija je na ruci imala natpis Republika Kosovo. Kfor i Unmik nisu kontrolisali puteve, od Prištine do Brnjaka ili Merdara, gde je Kosovo uspostavilo svoju vlast", navodi Silja.

Po njegovim rečima, Kurti je u nadi da će popraviti svoj izborni rejtng, a takođe i da će skrenuti pažnuju sa američkog pritiska zbog gasovoda, započeo akciju sa najelitnijim jedinicama Kosova.

"Ugrožavajući njihove živote, da bi sproveo reciprocitet sa tablicama. Manji tehnički problem koji je unutrašnji posao MUP, a ne za naoružanje i najvažnije osoblje koje imamo. Ostavio ih je 12 noći na barikadama", kaže Silja.

On dodaje da je rezultat toga da je "Besnik Bisljimi doživeo trostruki poraz, zbog nesposobnosti i elementarnog nedostatka znanja i iskustva, ali i muškosti".

Po rečima Silje, "prihvatio je da sa Srbijom razgovara o situaciji i unutrašnjim tehničkim pitanjima Kosova, vratio Kfor na ulice Kosova sa mandatom po rezoluciji 1244, od 10. juna 1999. godine i uklonio uzajamno priznanje iz dijaloga, pretvarajući ga u tehnički dijalog o tehničkim pitanjima kojima nema kraja."

"Jedini način da se to završi je prekid političkog dijaloga, ali za to Kurti nema hrabrosti. Iako nakon lokalnih izbora izgleda da neće imati ni albansku većinu", ocenjuje Silja.

Autor: