AKTUELNO

Diplomata Zoran Milivojević kaže da je sporazumom o deeskalaciji krize na severu Kosova otklonjena mogućnost da se registarske tablice koriste na liniji Kurtijeve strategije pritiska na Srbiju da prizna kosovsku državnost, a da je najvažniji elemenat sporazuma povlačenje snaga Rosu sa severa Kosova.

“To je ključno, ali ono što je najvažnije, na ovaj način je otklonjena mogućnost radikalizacije na terenu, pri čemu je najvažniji elemenat povlačenje snaga Rosu koje su i do sada bile ključni elemenat za moguću radikalizaciju”, rekao je Milivojević za Kosovo onlajn.

Naglasio je da je važno što se Kfor vraća u funkciju, i naveo da se time potvrđjuje u suštini i njihov mandat, odnosno mandat UN i činjenica o važnosti Rezolucije 1244 i nadležnosti Saveta bezbednosti UN, po kojoj je Kosovo protektorat UN.

Milivojević kaže da je bilo možda malo neprimetno, ali da je postizanje sporazuma na neki način intervencija Vašingtona i Brisela prema Kurtiju i to pre svega zbog ponašanja Srbije u celoj ovoj stvari.

“Srbija je ne samo diplomatski i verbalno, nego i nekim potezima dala do znanja da neće dozvoliti na bilo koji način novi pogrom i ugrožavanje bezbednosti i stabilnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. To je sigurno ostavilo traga i na zapadne centre moći da politički deluju na Kurtija da prihvati kompromis i da povuče Rosu”, rekao je Milivojević.

Smatra da ni poruke koje su poslale Kina i Rusija nisu bile bez značaja u celoj ovoj priči jer, kaže, radi se o stalnim članicama Saveta bezbednosti UN koje su u osnovi nadležne za status Kosova i Metohije.

“U narednom periodu videćemo kako će teći razgovori oko tablica, ali u ovom trenutku je otklonjena mogućnost da se izvrši pritisak na Srbiju makar i indirektno da podlegne i prihvati simbole državnosti Kosova. To je veoma važno”, naveo je Milivojević.

Naglasio je da je, pored pitanja tablica koje su bile na dnevnom redu i ukupne situacije, postalo jasno da se u narednom periodu mora razgovarati o celoj platformi Briselskog dijaloga.

To, kaže, znači i razgovor o ispunjenju svih odredbi Briselskog sporazuma, u prvom redu njegovih šest tačaka koje se odnose na Zajednicu srpskih opština.

“To je jedina mogućnost i jedina platofrma koja obezbeđuje nastavak Briselskog dijaloga u nekom pozitivnom smeru”, zaključio je Milivojević.

Autor: