AKTUELNO

Noć i jutro protekli su bez ozbiljnijih bezbednosnih problema, međutim, i dalje je prisutna velika napetost.

Srbi sa Kosova i Metohije, koji su nezadovoljni rasporedivanjem specijalnih jedinica kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, protestuju deseti dan zaredom.

Kako saznajemo sa lica mesta, noć i jutro protekli su bez ozbiljnijih bezbednosnih problema, međutim, i dalje je prisutna velika napetost na pojasu uz administrativnu liniju Jarinje i Brnjak.

Novih provokacija od strane pripadnika specijalnih jedinica tzv. kosovske policije ROSU nema, a pripadnici međunarodnih mirovnih snaga KFOR i EULEX pojačali su svoje aktivnosti.

Ovoga jutra primećeni su i pripadnici KFOR-a iz kontigenta Sjedinjenih Američkih Država i Poljske u tzv. izviđačkim i patrolnim misijama na severu južne autonomne pokrajine.

Video: Privatna arhiva

Video: Privatna arhiva

Podsetimo, gradonačelnici četiri srpske opštine na KiM odbili su predlog komandanta KFOR-a da se albanski specijalci zamene vojnicima KFOR-a, a da jednostrana odluka Prištine o oduzimanju srpskih tablica i ugružavanju slobode kretanja ostane na snazi, jer bi time, kako nevode, sever postao srpski geto.

Građani srpske nacionalnosti i dalje su na improvizovanim barikadama, na dva centralna putna pravca koja povezuju sever KiM sa centralnom Srbijom.

#Jarinje

#brnjak