AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je država spremna da uvede kovid propusnice, ali da su one samo način da se, pre svega mladi, vakcinišu i da propusnice nisu nikakav "magični metak" za rešavanje situacije sa pandemijom kovida 19.

"Mi smo spremili sve za kovid propusnice. Ja ću razgovarati još, da vidim da li ćemo ići na to. Ali, čujem na različitim medijima i od raznih eksperata, različite informacije i poglede na stvari", rekla je Brnabić novinarima u Vinči na konstataciju da je pre 16 dana najavila uvođenje kovid propusnica, ali da takva odluka još nije doneta.

Premijerka je istakla da kovid propusnice nisu "srebrni ili magični metak" za rešavanje situacije, već su način da se motivišu mladi ljudi da se vakcinišu, kako bi mogli da idu u klubove, kafiće, restorane.

"Jedini odgovor na sve ovo je vakcinacija. Ponovo pričamo o merama, propusnicama, svemu što nije ključno u rešavaju pandemije. Ključne su vakcine, prva i treća doza", rekla je Brnabić.

Premijerka je navela i da je u Srbiji vakcinisano 53,4 odsto punoletne populacije, ali da je u uzrastu od 18 do 30 godina vakcinisano 21,4 odsto, što je, kaže, poražavajuće, jer je to stvar građanske solidarnosti i zaštite onih koji iz različitih razloga ne mogu da se zaštite.

Dodala je i da smo, nažalost, svedoci toga da i mladi umiru, jer su nevakcinisani.

"Pre dva dana preminuo je mladić star 24 godine, bez drugih oboljenja, nije bio vakcinisan. I žena koja je imala 31 godinu, majka dvoje dece, bez pridruženih bolesti i bez vakcine. To su sve životi koji su mogli da se spasu", rekla je Brnabić.

Ona je ponovila da država ne može da uvede obaveznu vakcinaciju, već moramo da se oslonimo na sopstevnu svest da je važno da se zaštitimo.

Dodaje da je država svoj deo posla uradila, među prvima nabavila vakcine, četiri različita proizvođača, a uskoro stiže i peta, Moderna, ali i ponovila da ima nešto i do individualne odgovornosti.

"Nigde nije zapelo, razmišljamo o tome (kovid propusnicama)", rekla je Brnabić, koja je danas obišla novu sanitarnu deponiju, elektranu i reciklažno postrojenje za građevinski otpad u gradskoj deponiji Vinča.

#Ana Brnabić