AKTUELNO

U Sremskim Karlovcima, u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice, danas su uz sve vojne i državne počasti pohranjeni posmrtni ostaci generala Đorđa Stratimirovića preneti iz Beča, gde je sahranjen 1908. godine, čime je ispunjena njegova poslednja želja, koju je izrazio neposredno pred smrt u svojim memoarima „Uspomene“.

Događaju su prisustvovali potomci i članovi porodice Stratimirović, predsednik Odbora za pohranjivanje posmrtnih ostataka Ðorđa Stratimirovića i predsednik Srpske lige Aleksandar Ðurđev, predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, članovi Pokrajinske vlade, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i mnogobrojni gradonačelnici i predsednici opština u Vojvodini, predstavnici Vojske Srbije i druge državne zvanice.Posle pohranjivanja posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića dodeljena su i odlikovanja zaslužnima.

Foto: Privatna arhiva

Među odlikovanima je i Predrag Jeremić, urednik informative portala Pink.rs, koji je odlikovan Krstom vožda Đorđa Stratimirovića sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa sremskog Vasilija, a uz saglasnost porodice Stratimirović.

Jeremić je rekao da je ovo odlikovanje podsticaj, ali i obaveza da se od zaborava istrgnu svi heroji koji su se borili za svoju otadžbinu.

Foto: Pink.rs

Ponosan sam na ovo odlikovanje, kao što sam ponasan na sve svoje kolege sa portala Pink.rs koji ne dozvoljavaju da heroji budu zaboravljeni. Drago mi je da je vožd Đorđe Stratimirović ponovo u Srbiji, u svojoj Srpskoj Vojvodini, sa svojim narodom koji ga je toliko voleo. Sa ponosom ću nositi orden Voljenog vožda, kako ga je srpski narod zvao. Vožd Đorđe Stratimirović ostaće upisan u večnost zato što je njegovo delo veliko i večno. Nije se bojao da svoj narod povede u bitke protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja, brojno i oružano, i da iz tih bitaka izađe kao pobednik – rekao je Jeremić.

Foto: Privatna arhiva

Inicijativa o ekshumaciji potekla je od njegovih potomaka, a ekshumaciju je organizovao predsednik Odbora za prenos posmrtnih ostataka Aleksandar Ðurđev.