AKTUELNO

Pripadnici specijalne jedinice Rosu i dalje se nalaze na svojm pozicijama.

Srbi sa severa Kosova i Metohije šesti dan zaredom protestuju na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak protiv mera koje su uvele prištinske vlasti, a prema kojima vozila sa srpskim registarskim tablicama moraju da imaju privremene kosovske tablice pri ulasku u pokrajinu.

Noć je, kako je poznato, protekla mirno, ali napeto.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu i dalje se nalaze na svojm pozicijama, a u Jarinju su promenile položaj i sada se ispred vozila, za razliku od prethodnih dana, nalazi samo po jedan naoružani policajac.

Položaj na kom se sada nalaze pripadnici Rosu jedinica je takav da su neupadljivi i sada ih je mnogo teže uočiti nego prethodnih dana kada su bili stacionirani na samom putu, navode mediji.

Od 20. septembra specijalizovane policijske jedinice Euleksa raspoređene su u izviđačkoj ulozi na prelazima Jarinje i Brnjak, kako bi pratili bezbednosnu situaciju na terenu, saopšteno je iz te misije.

NATO je pozvao na hitnu deeskalaciju na severu KiM.

Tri helikoptera Vojske Srbije MI- 35 nadleću od četvrtka prostor pored administrativne linije kod prelaza Jarinje sa strane centralne Srbije, potvrđeno je u Ministarstvu odbrane.

Kako je navedeno, helikopteri su upućeni u preventivne svrhe i prate bezbednosnu situaciju na terenu.

Tokom protesta, koji traju od ponedeljka, došlo je i do nasilnih incidenata, kada je kosovska policija pretukla trojicu Srba na administrativnom prelazu Brnjak.

Jedinice vojske Srbije u garnizonima Raška i Novi Pazar podigle su borbenu gotovost.

Privremene vlasti u Prištini od ponedeljka su počele da na administrativnim prelazima između KiM i centralne Srbije srpske registarske tablice zamenjuju privremenim, na koje se plaća taksa od pet evra. Istovremeno, na sever KiM su poslate i specijalne jedinice policije ROSU.

To je izazvalo zabrinutost i uznemirenost kod Srba, koji su blokirali puteve koji vode ka administrativnim prelazima.