AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se u Njujorku na generalnoj debati svetskih lidera, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine UN.

Brnabić je između ostalog govorila i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Pandemija kovida 19 je ukazala na slabosti svetske uprave, ona je postavila narode u situciju izolacije. Dovela je u pitanje neke od osnovnih principa globalnog poretka, međunarodna razmera je opala, restrikcije i zaključavanja - rekla je Brnabić.
Za Srbiju je ova pandemija pretila da podriva sve što smo radili u prethodnih sedam godina, da sruši sva dostignuća naših reformi koje smo započeli 2014 godine. Kao i u mnogih drugim zemljama korona je stavila na test našu naciju - rekla je premijerka na početku obraćanja.

Brnabić je u nastavku rekla i kako je Srbija ipak uspela da zadrži finansijsku stabilnost, kao i da je naš javni dug ostao nizak. Prosečne plate su nastavile da rastu, dodaje Brnabić, i podseća da je uprkos pandemiji koronavirusa zaposlenost veća za 3 odsto.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Brnabić je zatim dala i nekoliko primera života Srba na KiM i napomenula da se od početka godine do danas desilo 100 napada na Srbe.

100 napada od početka ove godine se dogodilo. Daću vam nekoliko primera života Srba na KiM. Od juna 2021 Dragica Gašić je izložena napadima. Ona je prvi srpski državljanin koji se vratio, a kamenovan joj je stan. 2. jula grupa Albanaca napadnut je Nikola Perić (13). Napadi na manastire i crkve čine da su oni najugroženiji od nasleđa. Manastir Delčani je jedan od sedam najugroženijih kulturnih nasleđa ove godine. Ovo je jedini kulturni objekat pod stalnom vojnom zaštitom - rekla je Brnabić i dodala:
To nasilje se pojačalo ove nedelje, Priština je izazvala krizu oko registarskih oznaka. Lokalni Srbi koji su mirno reagovali su napadnuti. Uprkos svakodnevnim provokacijama, Srbija ostaje dosledna miru. Pozivam još jednom međunarodnu zajednicu i EU da insistira na to da privremene institucije u Prištini počnu da primenjuju sporazume. Važna nam je aktivnost UN na Kosovu i nadamo se da će nastaviti da se sprovodi u skladu sa Rezolucijom. U prethodnih sedam godina mi smo oživeli ekonomiju, poboljšali položaj Srbije u svetu . Mi smo na prekretnici, oporavak od Kovida 19, pandemija nas je naučila nečemu važnom da ako nismo svi bezbedni, nije niko bezbedan - rekla je Brnabić.
Pandemija i klimatke promene su nas naučile da treba da se držimo svi zajedno - zakučila je premijerka.

Ranije danas, Brnabić se u Njujorku sastala sa podsekretarkom za politička pitanja u Stejt departmentu Viktorijom Nuland, rekla je da je razgovoru bila potpuno jasna, poručivši da nema više smisla govoriti ni o čemu drugom osim o punoj implementaciji Briselskog sporazuma.