AKTUELNO

Evropska unija pozvala je sinoć na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i poručila da se sve provokacije ili jednostrane akcije moraju izbeći jer bi one bile direktno protiv interesa građana u regionu.

- Pozivamo rukovodstvo Beograda i Prištine da preduzmu odgovoran pristup i da kroz dijalog uz posredovanje EU izbegnu svaku dalju eskalaciju, ponovo uspostave mirnu atmosferu i rade na postizanju ostvarljivih rešenja. U interesu je svih da nadju način kojim bi se omogućila sloboda kretanja i poboljšao svakodnevni život ljudi - navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljne poslova Žozepa Borelja povodom situacije na severu Kosova:

"Dijalog uz posredovanje EU jedina je platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja i mi snažno pozivamo obe strane da ga u potpunosti iskoriste."

Pokušaj napada na diplomatu s tablicama iz Beograda koji je putovao u pravcu Gračanice, građani i noćas ostaju na Jarinju
"Kosovo onlajn": Napeto na Brnjaku, specijalci ROSU pokušali da izvuku Srbina iz kola, reagovao KFOR
U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove se još jednom ističe da svi sporazumi postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. ostaju validni i obavezujući za obe strane.

- Prethodni sporazumi predstavljaju značajan element za sveukupnu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da bez odlaganja i u potpunosti poštuju i primene sve svoje obaveze proistekle iz dijaloga - zaključuje se u saopštenju.

Autor: