AKTUELNO

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković dotakao se trodnevne posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini, ističući da se ne zna šta je gore, jer, ako nije znao šta će da se desi, i kakve naredne poteze će povući, to je nepoštovanje prištinskih institucija prema njemu, dok je sa druge strane loše, ako je umešan u sve.

- Mi imamo nesreću da nemamo posla sa suverenom državom, jer vi kada pregovarate, ne znate sa kim pregovarate, jer onaj koji unosi haos, nije taj koji je donosilac odluka. Nije najbolje kada se dogovor nametne sa strane nekih sila, već je pravi dogovor između suverenih država, a mi sada imamo posla sa ocepljenim teritorijama - kaže Vuković.

Foto: TV Pink Printscreen

Vuković je prokomentarisao trenutne blokade u blizini prelaza na Jarinju i Brnjaku, dodajući da oni ne deluju obučeni, nazivajući ih silnom tehnikom bez motivacije, i prave ideje, upoiredivši situaciju sa dešavanjima u Avganistanu.

- Suviše je velika cena. Cena je spokojstvo, mir i bezbednost naših građana tamo. Moj dubok utisak je da oni ovakvim potezima ne mogu da obezbede održivo, trajno funkcionisanje nečega što bi oni želeli da je nezavisna teritorija - dodao je Vuković.

Stalno unošenje zebnje, nesigurnosti, diskriminacije građana, da ne govorim o evropskim postulatima, slobodnog protoka, ljudi, robe i usluga... Završiću pravno, kada imate dogovor, ili ga se pridržavate ili ga rušite, a sa druge strane ne možete vi tražiti da se druga strana pridržava, a vi ne - istakao je Vuković.

Direktor redakcije i glavni urednik dnevnog lista Objektiv Duško Vukajlović ističe da u proteklih nekoliko godina Brisel ne pokazuje nikakvu političku volu, kada su u pitanju pregovori Beograda i Prištine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Uvek se žmuri na to što radi Priština. Evo i Kurtijevi suludi potezi... Ne samo da EU ne reaguje, već mi se čini da ima neku podršku da izaziva, kako bi Srbija reagovala oštrije, pa da onda Srbija bude kažnjena zbog nečega... Sve je ovo već viđeno, imali smo i one ekonomske sankcije... - naveo je Vukajlović.

Kako je rekao ne treba biti ekspert za globalnu politiku ili regionalnu, da bi se videlo da Miroslav Lajčak znao šta će se desiti, a da li je on dao neki savet, ili "mig" vreme će pokazati.

Ono što Vukajlović podvlači kao važno, je to da Srbija ostane dostojanstvena, da istraje u svemu što radi, i da jasno pokaže da neće popustiti pred ucenama. Kako ističe, ona treba da nastoji da zaštiti svoj narod, i da ne povuče neki pogrešan potez.

Autor: