AKTUELNO

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas je neophodno da se situacija na Jarinju i Branjaku "vrati na period od pre 20. septembra, da se povuku jedinice Rosu", i onda može da se razgovara u Briselu sa Prištinom.

"To je apsolutno neophodno. (U suprotnom) šta je sledeće - da li ulazak njihovih specijalaca u Gazivode, Valač", rekao je Petković za Radio televiziju Srbije.

On je naveo da su na Jarinju i Brnjaku i pripadnci "takozvane" Vojske Kosova, što je aspolutni skandal, protiv svih sporazuma, tako da bi Kfor morao da reaguje.

"Naš narod je miran i odlučan na Jarinju i Brnjaku da sačuva pravo na slobodu kretanja", rekao je Petković, navodeći da "kriza koju izaziva Kurti preti da se pretvori i u nešto više".

Na pitanje o porukama iz Evropske unije, on je rekao da "nismo na pijaci".

"Postoje sporazumi koji moraju da se poštuju, ne radi se ovde ni o kakvim ponudama, radi se o tome da moramo da dodjemo do rešenja. Ne može Briselski sporazum da služi Kurtiju da on iz njih izvlači šta hoće, da ih mrcvari. Ili se sporazumi poštuju ili ih nema", rekao je Petković.

Kosovske vlasti odlučile su da više ne priznaju registracione tablice sa oznakom KS i umesto toga uvele tablice sa oznakom RKS, navodeći da je deo Briselskog sporazuma koji se odnosio na to pitanje istekao 15. septembra i da je ta mera recipročna.

Autor:

#Petar Petković