AKTUELNO

Na administrativnom prelazu Brnjak danas su pripadnici policijske specijalne jedinice pokušali na silu da izvuku jednog vozača iz automobila sa KM tablicama, a da se nije umešala patrola Kfora, u tome bi i uspeli.

Prema nepotvrđenim informacijama portala Kosovo online, pripadnici policijske specijalne jedinice zahtevali su od građanina srpske nacionalnosti da izađe iz automobila i skine KM tablice, što je on odbio, pa su pokušali da ga na silu izvuku iz kola.

Pripadnici Kfora su smirili situaciju, okupiili su se Srbi koji tu protestuju, a vozač je uspeo da se skloni na sigurno.

Situacija u ovom trenutku i dalje je veoma napeta, jer pripadnici specijalnog odreda policije silom pokušavaju da nateraju sve vozače sa srpskim tablicama da ih skinu.

Podsetimo, privremene vlasti u Prištini od ponedeljka su počele da na administartivnim prelazima srpske registarske tablice zamenjuju privremenim, na koje je taksa pet evra. Priština je na sever KiM poslala i specijalne jedinice policije ROSU.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu su na dva prelaza na severu Kosova i Metohije stigli sa oko 20 vozila, od čega više od 10 blindiranih.

To je izazvalo zabrinutost i uznemirenost kod Srba i oni su blokirali puteve koji vode ka administrativnim prelazima. Miran protest Srba sa severa KiM i dalje traje, kao i blokada puta Raška - Kosovska Mitrovica i Ribariće - Zubin Potok.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Beograd od Prištine traži da hitno povuče jedinice sa severa Kosova i Metohije, a od Evropske unije odgovor na pitanje kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

Vučić je takođe rekao da je odbio predlog predstavnika Kvinte za rešenje krize jer, kako je istakao, nije reč o kompromisu već o politici svršenog čina.

Autor:

#Kosovo i Metohija

#brnjak