AKTUELNO

Priština je ovu krizu napravila sa idejom da malo duže zadrži pripadnike specijalnih snaga na administrativnim prelazima, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Drecun je rekao da je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rečeno da se zahteva da se sve specijalne snage povuku sa severa i da se situacija vrati na pređašnje stanje, kao i da policija povuče uredbu o tablicama.

- Oni su tamo rasporedili značajne specijalne snage i treba proveriti informaciju da li se među tim specijalnim policijskim snagama nalaze i pripadnici specijalnih jedinica takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga – rekao je Drecun.

Kako kaže, pojavile su se neke informacije i indikacije, a znamo da to ne bi smelo da se desi bez saglasnosti KFOR-a i saglasnosti srpskog rukovodstva na severu Kosova.

Foto: TV Pink Printscreen

- Čini mi se da je Priština ovu krizu napravila sa idejom da malo duže zadrži pripadnike specijalnih snaga na administrativnim prelazima – rekao je Drecun i dodao da su nagomilali priličan broj jedinica i prave neku vrstu isturenih baza.

Drecun ističe da se radi o tome da pokušavaju da povećaju prisustvo kosovskih institucija na severu, kao i gašenje, kako dodaje, paralelnih struktura Srbije.

- Ovo je jedan dugoročan plan i videćemo kakve će biti reakcije zapadnih zemalja – rekao je Drecun.

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova Zoran Anđelković, rekao je da su tablice u drugom planu i da su iskorišćene za to da se ROSU još jednom pojavi na severu Kosova.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni svakih par meseci iskoriste neki povod da demonstriraju silu i da specijalne snage dođu, kako bi stvorili atmosferu kako je to potpuno normalno da budu tu – rekao je Anđelković.

Kako kaže, ideja za tablice je samo povod za predstavu i stvaranje atmosfere u kojoj je normalno da oni budu na severu.

- Jasno je i našem rukovodstvu i predsedniku da, ukoliko se u jednom trenutku ne preseče, oni neće prestati – rekao je Anđelković.

Ističe da mora da se preseče i da se kaže da, ili će se sprovesti Briselski sporazum ili ne prestajemo na politiku svršenog čina.

Autor:

#Novo jutro