AKTUELNO

Održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj se razmatrala novonastala situacija u južnoj srpskoj pokrajini KiM. Glavni zaključci su da Beograd neće ostaviti Srbe na Kosmetu nezaštićene.

Savetom je predsedavao predsednik Republike Aleksandar Vučić, a sednici su, pored ostalih, prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor BIA Bratislav Gašić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik je istakao u svom obraćanju da Srbija traži poštovanje Briselskog sporazuma uz apsolutno očuvanje mira i stabilnosti. Vučić je dodao da Srbija nije učinila ništa niti bilo čime isprovocirala jučerašnju kriminalnu akciju na Jarinju.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je naglasio da je od EU zatraženih i hitan odgovor da li Briselski sporazum uopšte više postoji.

Moram da priznam da sam zadovoljan stanjem, kako borbene gotovosti, tako i moralom i motivisanošću ljudim da unapređuju naše kapacitete, ali i svim onim što nas čeka, a to je naoružavanje naše vojske i policije što je već ranije ugovoreno. Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohije, posebno posle kriminalne akcije režima iz Prištine. Zaključci Saveta su da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali sigurnosti za Srbe na KiM, da Srbija smatra neprimerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obe strane. Zaključeno je i da je Srbija spremna da nastavi dijalog u Briselu, ali da neće da prihvati rešenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama. Ja sam tokom jučerašnjeg dana, a i jutros dobio predlog kako bi trebalo da izgleda kompromisno rešenje, ali sam ga odbio. Sit sam politike svršenog čina. Da je Srbija prihvatila, odmah bi se povukle ROSU jedinice, ali mi ne prihvatamo uslove - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Povlačenje svih trupa sa severa KiM, povratak na pređašnje stanje, pa da onda odgovaramo. Tražimo hitan odgovor od EU, postoji li Briselski sporazum u pravnom prometu. Moramo da vidimo da li taj sporazum postoji ili ne. Zajednica srpskih opština je suština Briselskog sporazuma. Insisitiraćemo i na hitnom puštanju Ivana Todosijevića jer je on osuđen suprotno Briselskom sporazumu. Takođe, zahtevamo da se hitno izdaju licence za dve srpske kompanije za trgovinu električnom energijom. Mi ćemo za Srbe sa KiM obezbediti uvek osnovne namirnice i moći će da žive. Dodatne mere ćemo razmatrati u narednih nekoliko dana. Na ovaj način želimo da pokažemo da želimo mir - rekao je Vučić.
Neće biti pogroma kao što je bilo 2004. godine, kao što neće biti ni Oluje, ni Bljeska. Veliki pozdrav srpskim junacima koji su celu noć i ceo dan izdržavali albanski teror. Ti ljudi su ponos Srbije i hvala im što čuvaju svoja ognjišta - ponovio je Vučić.

O "slučaju voz"

Mi hoćemo da dolazimo u Brisel, a vi nećete da primenjujete Briselski sporazum. Na tom vozu su bili oslikani srpski manastiri. To je bila strašna uvreda za albanski narod, taj voz nije stigao ni do 30 km od administrativne linije, ali su zato oni zauzeli sever KiM dugim cevima. Sećate li se ko je tada bio kriv? Naša strana. A kada oni nešto urade onda su krive obe strane. To je sušta istina i tako stvari stoje, za to su bili krivi Srbi - rekao je Vučić.

O izjavama Zorana Milanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je danas na napade predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je rekao da Srbija "nema stvarno nameru da ide u Evropsku uniju".

Naime, Milanović je istakao da je Vučić "bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača devedesetih".

Ja ga razumem, on je veliki i iskreni prijatelj Srbije, i on želi Srbiju da vidi u EU, i ja mu u tome smetam. Ali to neće promeniti činjenicu da će Srbija da pretekne EU. Neće se promeniti to da na njegove niske i plitke uvrede, odgovaram uvredama. Da ga vređam ne pada mi na pamet, on je izbor hrvatskog naroda, a narod da vređam ne pada mi na pamet - poručio je srpski predsednik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

O predlogu Kvinte koji je odbio

Ne bi nam više oduzimali tablice, ali ne može. Poštujemo mi dobru volju EU, čestitamo im na svemu, ali te šibica fazone koje Albanci pokušavaju da nam poture, pa trećina nama... Ne želimo. Ja sam izabrao da kažem "Ne", iako mi je mnogo lakše da kažem "Da". Ali ne može. Jedino rešenje je povlačenje svih trupa sa severa KiM, povratak na pređašnje stanje, a onda možemo da idemo da razgovaramo. Mi tražimo hitan odgovor od EU ostaje li Briselski sporazum na snazi ili ne i taj odgovor tražićemo u narednih mesec dana, a ako ga ne bude, to će nam takođe biti znak da taj sporazum više ne postoji - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Podsetimo, ranije je Vučić poručio Srbima sa Kosova i Metohije, posebno onima na severu južne pokrajine, da ne nasedaju na provokacije Prištine. Albancima i međunarodnoj zajednici poručio je da se Srbija zalaže za mir, ali da će znati da zaštiti svoju zemlju.