AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Solunu sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, koji je tokom razgovora potvrdio jasnu i nedvosmislenu evropsku perspektivu Srbije.

Na sastanku posvećenom evropskim integracijama Srbije, Vučić je pozvao Junkera da poseti Srbiju tokom mandata Evropske komisije.

Foto: Tanjug

Vučić je naglasio da Srbi, od 2000. godine, veruju u priključenje Evropskoj uniji, ali da je mnogo vremena prošlo.

-Srbija će nastaviti da radi na evrointegracijama, ali želimo da taj proces ima svoj uspešan završetak - zaključio je predsednik Vučić, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Vučić će sutra i sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom razgovarati o evropskoj perspektivi naše zemlje, odnosno ponoviti svoj zahtev da se Srbiji jasno kaže okvir za pristupanje EU.

Foto: Tanjug

-Odavde pravo idem u Brisel. Imaću sutra sastanak i ručak sa Tuskom. To je prilika da o našim evropskim stvarima na još bolji način raspravljamo - objasnio je Vučić na konferenciji za štampu nakon bilateralnog sastanka sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom u Solunu.

Ukazao je da je preneo ranije ovaj zahtev i šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini i da nema razloga da se nekog plaši, pošto nije pitao nešto što je, kako kaže, nepristojno, neprirodno i neprijatno.

-Pitao sam običnu stvar koju žele da znaju građani Srbije. Ja znam i čuo sam već objašnjena da "zavisi od nas". Neće btii da zavisi samo od nas. To što zavisi od nas mi ćemo da uradimo. Neki su u EU primani, a da sasvim sigurno nisu bili na višem nivou u ostvarenim sadržaju pravnog akta EU što je Srbija uradila - objasnio je Vučić.

On je podvukao da Srbija želi da zna da li ima jasnu budućnost u EU, te dodaje da ako kažu da imamo treba da nam prenesu i okvirni rok.

-Makar rekli da će biti u pet godina, ne mora u godinu tačno. Da znamo da je to u narednih pet ili deset, dvadeset godina, da se u skladu s tim ponašamo i vidimo kako da gradimo svoju budućnost - naglasio je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Sastanak

#Solun

#Žan - Klod Junker

'