AKTUELNO

Poslanik, predsednik Srpske lige i predsednik organizacionog Odbora za povratak posmrtnih ostataka Vožda Đorđa Stratimirovića u otadžbinu Aleksandar Đurđev, na samom početku razgovora za Pink.rs, rekao je da je Vožd Đorđe Stratimirović, kako ga je srpski narod severno od Save i Dunava zvao, bio je neprikosnovena ličnost u istoriji Srpske Vojvodine i sveukupnoj srpskoj istoriji.

- Bio je vojni vođa Srba tokom revolucije 1848. godine gde je u srpsko-mađarskim sukobima odneo više važnih pobeda sačuvavši tako crkve, manastire i srpski narod od velikih stradanja i totalnog uništenja. Ne samo da je nakon sticanja samostalnosti za Srbe u Vojvodstvu radio kao njihov politički predstavnik, već je bio i diplomatski i vojno aktivan u Crnoj Gori, ali i neko ko se stavio na raspolaganje Srbiji tokom Srpsko-turskog rata 1876. godine. Kada tome dodamo činjenicu da je reč o čoveku iz porodice koja je jedna od retkih srednjovekovnih srpskih plemićkih porodica još iz nemanjićkog perioda, dobijamo jednu svesrpsku ličnost koja je bila i ostaje moćan simbol jedinstva srpskog naroda na svim njegovim istorijskim teritorijama. Oduševljeni njegovim junaštvom Knez Aleksandar Karađorđević mu je poklonio svoju generalsku uniformu i dve Karađorđeve kubure. Takođe, Njegoš ga je odlikovao čuvenom Obilića medaljom. Njegov primer nam govori da Srbe ne treba deliti prema zavičajnom prostoru sa koga dolaze, već na dobre i loše, na rodoljube i izdajnike svoga roda.

Kako ste uopšte došli na ideju da organizujete prenošenje posmrtnih ostataka Đorđa Stratimirovića iz Beča u Sremske Karlovce?

Foto: Privatna arhiva

- Poslednja želja vožda Đorđa Stratimirovića u Beču je bila da bude sahranjen u Sremskim Karlovcima. U dogovoru sa njegovim potomcima formiran je Odbor za povratak njegovih posmrtnih ostataka na čijem sam čelu, a koji je započeo ne tako jednostavnu proceduru od Beča pa sve do Sremskih Karlovaca ovde. Mi smo samo neko ko je prepoznao da je sazrelo vreme da se voždova poslednja želja ispuni, da mu se na taj način zahvalimo i odužimo za sve što je učinio za srpski narod. Majska Skupština iz 1848. godine na kojoj je general Stratimirović izabran za Vožda je važna za sve nas Srbe a za mene i posebno obavezujuća zato što je moj predak Todor Đurđev bio učesnik tog sabora kao jedan od narodnih predstavnika. Moram sa posebnom zahvalnošću da istaknem da smo naišli na podršku Srpske pravoslavne crkve, gde je vladika sremski Vasilije uvažio molbu da se posmrtni ostaci Đorđa Stratimirovića sahrane u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice u Sremskim Karlovcima. Isto tako, dugujemo veliku zahvalnost i igumanu Kleopi koji nam je pomogao da sve bude dostojanstveno u manastiru koji je njemu poveren na staranje. Takođe, ovo je prilika da svi mi učestvujemo u obnovi ovoga drevnog srpskog manastira u kojem počivaju i mošti više srpskih patrijaraha i koji je otvorio svoje srce za srpskog vožda.

Foto: Privatna arhiva

Kada će se održati sahrana posmrtnih ostataka Đorđa Stratimirovića?

- Održaće se 27. septembra na Krstovdan, veliki hrišćanski praznik u pomenutom manastiru, gde su svi Srbi ma gde živeli i svi ostali zahvalni građani Srbije pozvani da učestvuju i na taj način upotpune ovaj svečani događaj. Očekujemo da će biti prisutni najviši državni funkcioneri, predstavnici SPC, politički prvaci Republike Srpske, Crne Gore, brojne javne i ugledne ličnosti... Na pozivnom pismu stoji da će svako činom dolaska na sahranu učiniti mali korak za jednog Srbina, ali veliki za Srpstvo. Zaista verujem da je tako, jer oni koji su svoj život posvetili borbi za slobodu Srba zaslužuju najmanje toliko.

Slavni vojskovođa koji je učestvovao u stvaranju Srpske Vojvodine se vraća u otadžbinu u trenutku kada neki pokušavaju da stvore tzv. vojvođansku naciju. Kako gledate na takve tendencije?

- Takozvana vojvođanska nacija je još jedan u nizu pokušaja da se srpsko nacionalno tkivo razdrobi kako bi se na terenu lakše sprovodili interesi zapadnih centara moći i svih onih koji žele da Srbiju i srpski narod vide kao slabe i nemoćne. Od svog nastanka do danas, Srpsko Vojvodstvo odnosno današnja Vojvodina ima izrazito srpski karakter. Naravno, u Vojvodini žive i pripadnici drugih naroda čija prava i slobode su maksimalno poštovani, ali treba istaći da je Vojvodina kao teritorijalni i administrativni pojam nastala kao težnja Srba sa prostora Šajkaške, Bačke, Banata, Srema i Baranje da se pripoje matici Srbiji. Stratimirović je bio simbol takve Srpske Vojvodine i upravo zato sam ubeđen da će njegov povratak u otadžbinu pokazati ko je istinska većina u Vojvodini. Vojvodina će se odbraniti od toga i pokazati da je mesto na kome će antisrpski inženjering konačno doživeti krah.

Foto: Privatna arhiva

#Aleksandar Đurđev

#Vožd Đorđe Stratimirović

#srpska liga