AKTUELNO

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost osuđuje poteze Dragana Đilasa, Marinike Tepić, Zorana Lutovca, Pavla Grbovića, Dobrice Veselinovića, Nebojše Zelenovića i Janka Veselinovića, koji neprihvatljivim zahtevima vezanim za izborni proces u Srbiji zapravo ucenjuju Evropsku uniju i prete krvoprolićima.

Mario Spasić, generalni sekretar ovog Saveta, za medije je izjavio da su Dragan Đilas, Marinika Tepić, Zoran Lutovac, Pavle Grbović, Dobrica Veselinović, Nebojša Zelenović i Janko Veselinović posrednicima Evropskog parlamenta, koji razgovaraju o izbornim uslovima, poslali tzv. "Konačni sporazum učesnika u međustranačkom dijalogu", koji predstavlja napad na pravni poredak jedne suverene države kao što je Srbija i ucenu bez presedana. Naime, kako Spasić prenosi, u ovom dokumentu predlaže se formiranje dva tela i to: "Nacionalno telo za istinito informisanje" i "Nacionalno telo za slobodne izbore", koji bi imali izvršna ovlašćenja i koji bi uređivali medije mimo Ustavom zagarantovane Slobode medije i koji bi za cilj imali dovođenje na vlast bez podrške birača.

"Ovakav predlog predstavlja neozbiljan, ali opasan pokušaj mešanja u slobodu medija i integritet izbornog procesa, sa jedinim ciljem da Đilas i društvo dobiju vlast iako ih birači ne bi izabrali. To se nigde na svetu nije dogodilo i ovo je znak Evropskoj uniji da proces međustranačkog dijaloga zapravo minira ovaj deo opozicije, uz pretnju krvorpolićem ukoliko ih narod ne izabere-a EU ne postavi na vlast. Ovakve namere ne smeju proći ni po koju cenu, a Đilas i društvo najpre treba da napišu politički program kojim bi pobedili na izborima. Sve ostalo je ucena bez presedana i talibansko gledanje na slobodu medija i slobodu izbora."