AKTUELNO

Mišel Zubenica iz Centra za međunarodnu politiku komentarisao je posetu nemačke kancelarke Angele Merkel pred sam odlazak u penziju.

On je naglasio da bez obzira na to kako će njena stranka proći na izborima, Angela će ostati velika ličnost, koja je obeležila jednu eru.

- Nemačka neće mnogo menjati svoju politiku ko god da dođe. Oni ne menjaju mnogo svoje stavove. Srbiju vide kao veliku ekonomsku destinacijju. Njihove fabrike su se utrostručile u Srbiji. Najveći je izvoz u Nemačku. Možda će biti neka drugačija retorika, ali suštinski pravci su isti - kaže Mišel.

Zubenica je izjavio da postoji mogućnost da "zeleni" dođu na vlast, što bi dovelo do veći pritisaka na Srbiju.

- Njihovi stavovi nam ne idu u prilog, oni bi vršili veći pritisak na Srbiju da prizna Kosovo, da prizna genocid u Srebrenici... - kaže Zubenica.

- Reč je o ženi koja ne daje često lepe poruke. Mi možemo biti sigurni da će Nemačka nastaviti da podržava Srbiju u svom razvoju. Ova poseta je kruna naših odnosa - naglašava Zubenica.

Međunarodna zajednica vidi da Srbi nisu uvek ti koji izazivaju nerede.

- Mi trenutno vodimo pametnu spoljnu politiku. Treba da gradimo dobre odnose sa svima, da ne talasamo mnogo, već da se fokusiramo na sopstveni razvoj - zaključio je Mišel.

Autor: