AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je danas u dvodnevnu posetu Srbiji. Nju je na aerodromu dočekao predsednik Aleksandar Vučić, koji joj je uručio buket cveća nakon što je izašla iz svog aviona "Erbas A319".

Veliki putnički avion koji je prenamenjen u glavno transportno sredstvo nemačke kancelarke dopratili su lovci MiG-29 RV i PVO Srbije.

Zanimljivo je da je Merkelova više puta imala "pehove" sa avionima, pogotovo sa letelicama tipa "Erbas A340".

Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL

Prvo je tokom leta na samit G20 u Argentini 2018. godine došlo do mehaničkih problema na avionu "Erbas 340 Konrad Adenauer", zbog čega je kancelarka morala neplanirano da sleti u Keln.

Nakon remonta te letelice, prilikom posete šefa diplomatije Heika Masa Njujorku, istom tom avionu je pukla guma prilikom sletanja.

Godinu dana kasnije, dok je Merkelova u Dortmundu čekala poletanje ka Berlinu, žena zaposlena na aerodromu je zaustavila kombi kako bi se fotografisala ispred letelice.

Ona nije povukla ručnu kočnicu, zbog čega je vozilo udarilo u avion, pa je kancelarka morala da se vrati u nemačku prestonicu helikopterom.

Nemačka vlada je posle tih incidenata naručila savremenije avione "Erbas 350", ali nije poznato zašto kancelarka nije danas sletela letelicom tog tipa u Beograd.