AKTUELNO

Juče je u Briselu počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou uz posredovanje specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka. Delegaciju iz Beograda predvodi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a prištinsku zamenik prištinskog premijera.

Predsednik Skupštinskog osbora za KiM Milovan Drecun objašnjava da je u pitanju sastanak koji zavisi od jučerašnjih tema koje su otvorene.

- Ovo je prirpemni sastanak za novi sastanak na vrhu, treći po redu, i od svega što se dogodi zavisiće šta će se desiti u budućnosti. Naša strana je najavila nekoliko pitanja, a mi ne znamo još uvek šta Priština misli o tome - kaže Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, ako se danas ne postigne neki dogovor, biće nesvrsishodno zakazati novi sastanak na vrhu.

- Ne bi valjalo da i treći sastanak prođe neuspešno, zato treba napraviti dobar plan, i treba videti da li je omogućen prostor za napredak, pitanje nestalih osoba, pitanje pravosuđa, slobodi kretanja, Zajednici srpskih opština... - priča Drecun.

Kako dodaje, važno je i videti kako će se Priština ponašati kada je u pitanju Vašingtonski sporazum, jer su iz Stejt departmenta inistirali da se nastavi sa moratoringom, koji je istekao, a odnosi se na to da Priština obustavi sve aktivnosti za nova priznanja, a da Beograd zauzvrat ne radi na suprotnim stvarima.

Predsednik matice Albanaca Srbije Demo Beriša objašnjava da ne postoji dovoljna volja prištinske strane da se vidi napredak u pregovorima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni insistiraju na dva pitanja, prvo je pitanje registarskih tablica, a bitnije od toga je pitanje, gde je Bislimi juče insistirao kod Lajčaka da se Odalović skloni iz komisije za nestala lica. To je drugi put, i sada na volšeban način pokušavaju da ga proglase osobom non - grata - rekao je Beriša.

Beriša dodaje da će ovo biti još jedan propali pokušaj, jer delegacija Beograda nema razlog da se odriče Odalovića, niti da se ne insistira na onome što je već potpisano.

Autor: