AKTUELNO

Predsednik Srpske liste Slavko Simić rekao je da će će ova lista učestvovati u svim političkim konsultacijama, bez obzira na to ko je mandatar, prenosi danas Radio Slobodna Evropa (RSE)

- Spremni smo da čujemo ko ima iskrenu želju da srpsku zajednicu u kosovskom parlamentu i vladi snažno podrži, i omogući da mi normalno funckionišemo i kao zajednica i kao politički predstavnici. Ukoliko budemo videli da postoji konstruktivnost i fleksibilnost, bićemo spremni da učestvujemo u vlasti - rekao je Simić u intervjuu za RSE.

Predsednik Srpske liste, koja je na kosovskim parlamentarnim izborima osvojila devet od deset zagarantovanih mesta srpskoj zajednici, napominje da srpska zajednica ne može da bira, niti da utiče ko će biti mandatar jer, kako kaže, to određuje albanska većina i albanska zajednica na Kosovu.

- Mi ćemo učestvovati u svim političkim konsultacijama, bez obzira da li je to Ramuš Haradinaj, ili Aljbin Kurti ili Isa Mustafa - istakao je Simić, odgovarajući na pitanje da li bi Srpska lista podržala vladu Ramuša Haradinaja.

Pročitajte još: Samit Berlinske inicijative:500 miliona evra za projekte

Simić je zvanično potvrdio da još uvek nije dobio poziv od Haradinaja na konsultacije o formiranju vlade, niti raspolaže informacijama o tome.

Predsednik Srpske liste je ponovio spremnost na učešće u političkim konsultacijama sa predstavnicima albanskih stranaka kako bi, kaže, sagledala njihove stvarne pozicije, sada kada je među njima utihnuo žar predizborne borbe.

Upitan šta Srpska lista očekuje od nove vlade, Simić najavljuje da će njegova stranka sigurno insistirati da se mnogo toga promeni, kako bi omogućila da srpski narod uživa poštovanje i u institucijama, i da srpska zajednica Kosovu živi u jednom pozitivnom i normalnom ambijentu.

- Veoma je važno da se nastavi proces dijaloga u Briselu, da se implementira ono što je dogovoreno u Briselu, a tu pre svega mislim na formiranje buduće zajednice srpskih opština, koja je imperativ za srpski narod i njegov opstanak na Kosovu - istakao je on.

Srpska lista će, dodao je, insistirati na ključnim pitanjima za opstanak srpskog naroda, ali i da se revidiraju neka pitanja i neki zakonodavni procesi koji su bili aktuelni u prethodnom periodu, a tu pre svega, kako je napomenuo, misli na Zakon o Trepči i Zakon o strateškim investicijama.

- Ja se nadam da ćemo i u skupštini, i u vladi konstruktivno sarađivati sa budućim našim partnerima i verujem da možemo mnoge stvari da pomerimo sa mrtve tačke - zaključio je Simić

#Kosovo

#Slavko Simić

'