AKTUELNO

Nikola Selaković, član predsedništva SNS prokomentarisao je danas izjavu poslanice Evropskog parlamenta Viola fon Kramon koja je u svojoj izjavi o ustoličenju patrijarha na cetinju za krivce ocenila Srbiju i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prenosimo njegovo saopštenje u celosti:

Srbija je dosledna u nemešanju u unutrašnje stvari Crne Gore, tako da je svaki pokušaj da se odgovornost za pokušaj onemogućavanja ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju podeli između organizatora i inspiratora nasilnih ekstremističkih protesta, a oni su u vrhu crnogorske vlasti, i Srbije, najblaže rečeno zlonameran i politički tendenciozan.

Gospođa Viola fon Kramon, kojoj je očigledno programski cilj da kleveće predsednika Srbije Aleksandra Vučića i koči razvoj naše zemlje predstavljajući je u neistinitom i pogrešnom svetlu, i ovoga puta se odvažila da Beograd stavi u kontekst pokušaja gušenja demokratskih sloboda srpskog naroda i pravoslavnih vernika u Crnoj Gori.

Ne mogu krivci biti i oni koji guše verske slobode, a u tom kontekstu gospođa Fon Kramon pominje Mila Đukanovića, i oni koji se dosledno na demokratski način bore za poštovanje verskih i drugih sloboda srpskog naroda, kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori.

Srbija ima legitimno pravo da političkim sredstvima brani interese srpskog naroda i u Crnoj Gori i u bilo kojoj drugoj državi u kojoj Srbi u većem broju žive, i to, ne samo da nije u suprotnosti sa evropskim vrednostima i standardima, već je upravo u skladu sa njima, i zato ćemo to nastaviti da činimo.

Evroposlanica Fon Kramon ne shvata da niko ne može da "koristi" ili "instrumentalizuje" Srpsku pravoslavnu crkvu za svoje političke ciljeve, jer ona je starija od svih drugih srpskih i velike većine evropskih institucija, i njene tvrdnje samo pokazuju da ona ne ume ili ne želi da shvati ni Srbiju, ni Balkan, pa ni samu Evropu.

Foto: Tanjug AP

Sporna izjava poslanice Evropskog parlamenta Viola fon Kramon.

„Usklađeni u svom cilju da sruše progresivne, pro-EU i pro-NATO snage u crnogorskoj vladi, predsednik (Crne Gore Milo) Đukanović i njegovi sateliti iz DPS-a bore se da spreče buduće krivične istrage izazivanjem međunacionalnih tenzija, snažno podržani od svog bivšeg partnera, prededsednika Srbije (Aleksandra) Vučića, koji dalje koristi SPC za svoje političke ciljeve u Crnoj Gori“, navela je evroposlanica.