AKTUELNO

Ljuban Karan potpukovnik u penziji, izjavio je za Pink da je sve na Cetinju bio pokušaj državnog udara, dodajući da je Krivkapić prvi put rekao istinu, da su to teroristički napadi.

Kako dodaje, oni su imali godinu dana da uspostave Vlast nad vladinim inistitucijama, i zato su, kako podvlači imali problema sa dešavanjima u noći za nama.

- Pokazala se neobučenost. nema tu puno mudrovanja i mudrosti. Tu je situacija dinamična, a jedino što može da s euradi je to, da se smenjuju ljudi - kaže Karan.

Foto: TV Pink Printscreen

Karan ističe da ne vidi da Đukanović bilo gde ima podršku, osim u Hrvatskoj.

- Podržavaju Đukanovića jer se slažu da je u toku srpski hegemonizam, i pokoravanje Crne Gore od strane Srbije, ali ja to ne vidim bilo gde drugo - dodaje Karan.

Kako navodi, 20. avgusta u Americi, izdato je naređenje da će se desiti neredi na Cetinju, gde su rekli da će biti blokirani prilazi i putevi, što objašnjava kao poslednju šansu Mila Đukanovića da napravi neki prevrat.

Foto: TV Pink Printscreen

Markentiški stručnjak Nebojša Krstić istakao je d aje velika stvar to što se svečani čin ustoličenja završio i zbog toga što je učinjeno bogougodno delo, i zbog toga što je čin predstavljao nešto, što je Đukanović video kao neki vid promene, gde on postaje irelevantan činilac.

- Mislio je da je dovoljno snažan, da će sve što je planirao promeniti tok istorije, nadajući se da će to ići njemu na ruku - priča Krstić.

Kako dodaje, kada je objavljena vest da će se ustoličenje otkazati, svi su dali naslove da je Milo pobedio, vidi se da je to planirano, čitava stvar je, kako kaže, bila koordinisana i propremljena.

- Današnjim ustoličenjem, Milo ostaje sam na Cetinju sa svojim nasilnicima, ženama u crnom, čankom, i sada razmišlja šta mu je činiti - dodaje Krstić.

Krstić dodaje da se spomenuto nasilje najavljivalo danima, a da oni, koji su sebe deklarisali kao zaštitnike građanskih prava, kao da su se dogovorili, i položili zavet ćutanja, što je ozbiljan problem u Crnoj Gori.

- Događaj od sinoć i jutros, nadamo se da je otvorio oči Krivokapiću - zaključio je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Mina Zirović iz Instituta za Uporedno pravo dodaje da će sve proći, ali ono što ostavlja gorak ukus je to, da je pritisak na SPC tek počeo.

Raduje me to što su tu Patrijarh i Mitropolit, u nadi da će sve rešiti - priča Zirojević.

Zirojević dodaje da treba staviti vanredne izbore u Crnu Goru, i da narod odluči, ističući da će Đukanović ispasti žrtva i tako se predstaviti.

- Ja ne verujem da će Milo još da se bori, a sada je otišao da se pregrupiše da vidi šta će dalje... - komentariše Zirojević.

Istoričar Aleksandar Raković napominje da je pre dva dana sam krivokapić trebao da donese neke odluke, kako bi se ustoličenje odigralo bez nemira, međutim, nije imao smelosti.

Trebalo je vremena da shvati ko su mu prijatelji i braća. On je to sinoć u 4 odlučio, kako bi se ustoličenje ipak odigralo. Ovi koji su napali su ekstremisti, a ovi koji su ih predvodili su teroristi. kada je reč o cetinjskom manastiru, pretpostavljam da su imali nameru da ga okupiraju, ako im se ukaže prilika, jer znamo o kakvim umovima se radi, i ne može se reći da su završili, dan je dug - dodaje Raković.

Foto: privatna arhiva

Kako Raković dodaje, niko ne može da negira istorijske činjenice i istorijski identitet Crne Gore.

- Nije ovo pijaca, da vi možete da uzimate šta vam odgovara. Milo Đukanović je pobegao sa Cetinja, a saznaćemo gde se povukao, i ostavio svoje pristalice na Cetinju, iako je najavljivao da će svojim prisustvom sprečiti ustoličenje - kaže Raković.

Raković dodaje da samo Srbija finansira srpska udruženja u Crnoj Gori, Cetinjsku bogosloviju, dok Crna Gora više ništa ne daje, objašnjavajući da ni Krivokapićeva vlada nije ništa učinila po tom pitanju - kaže Raković.

- Krivokapić je konačno napravio dobar potez - podvlači Raković.

Foto: TV Pink Printscreen

Raković dodaje da se nada da današnji dan neće doneti nove nemire, ističući da svi oni koji su počinili nedela, svakako stiže pravda.

Autor: