AKTUELNO

Novinar, publicista i bivši dopisnik "Politike" iz Nemačke Miroslav Stojanović ističe da je Makronova ideja da se Evropa uredi, zaustavljena, jer se, kako dodaje od te ideje "ohladio" još u Berlinu.

- Interesantno je da suverenističke ideje u srcu Evrope jačaju, gde se od integracija ide ka dezintegracijama. Ideje su u velikom broju zemalja žilave, i videlo se da solidarnost, što je osnov Evrope, puca - priča Stojanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako objašnjava, svaka država je želela da zatvori granice tokom pojave pandemije, što je kranje sebično, i nekarakteristično za ideologiju Evrope.

Stojanović dodaje da je Evropa umorna i haotična u spostvenom funkcionisanju.

- Problematično je bilo i da se otvore evropska vrata, kako bi mi ušli, kako bi Evropa izgledala? Mislim da ne treba da se fokusiramo samo na EU, iako bih želeo da budemo u njoj, po svim principima - priča Stojanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Akademik prof. dr Dragan Radenović ističe da je od samog nastanka EU, ideja bila da Nemačka nema veliki uticaj, međutim, Nemačka je dobila najveći uticaj i postala najmoćnija u Evropi.

- Juče smo u Bledu imali nekoliko čudnih dešavanja. Neorganizovan skup, neka improvizacija... Angela Merkel istovremeno napušta poziciju... Ova situacija je slična onim dešavanjima od pre 100 godina, kada se dešavala kriza u čitavom svetu. Što se tiče Evropske zajednice, isijavanja iz Bleda, u stvari je potvrda iluzije o kojoj je Fukujama sa krajem istorije i poslednjim čovekom govorio o apsolutističkom prisustvu liberalne ekonomije i demokratije. Osnovni problem je taj što nemamo ideju gde dalje - kaže Radenović.

Autor:

#Dragan Radenović

#Miroslav Stojanović