AKTUELNO

Da li će se sukobi u Avganistanu smiriti ili eskalirati i kako će uticati na globalnu geopolitičku sliku sveta?

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakukteta za međunarodnu politiku i bezbednost smatra da je ovo najveći poraz evroatlantskih saveznika od početka tog savezništva.

- Mnogi su iznenađeni, rekao bih da su i sami Amerikanci i njihovi NATO saveznici iznenađeni i svet je zatečen. Niko nije očekivao da će svetska velesila broj jedan i NATO savez na tako dramatičan, neorganizovan i haotičan i ponižavajući način da se povuče iz Avganistana kada se znalo već prošle tri godine da se povlače - kaže Kajtez za Pink.

Kako je dodao, imamo neverovatan promašaj u procenama preuzimanja vlasti od strane Talibana.

- Jedno od objašnjenja može biti to da su oni ljudi koji su na terenu to dobro predvideli, ali da je postojao problem u lancu izveštavanja, šefovi obaveštajnih službi žele da friziraju izveštaje i oni se ulepšavaju - navodi Kajtez.

Foto: TV Pink Printscreen

Diplomata Zoran Milivojević kaže da je javnosti poznato kakav je režim talibana i pre zapadne intervencije.

- Ključni poraz je neuspeh da se tamo na bilo koji način uspostavi nekakav sistem koji bi bio suprotnsot onome što je bilo pre nego što su tamo došli Amerikanci - kaže Milivojević.

Prema njegovim rečima, ovo je kapitalno iskustvo za zapad jer Avgansiatan pokazuje da se može na silu uspostaviti sistem koji će odgovarati političkim interesima nekoga ko nema uporište u tom narodu.

- Ne samo u političkom, već u istorijskom, kulturološkom, u nacionalnom smislu - rekao je Milivojević.

#Ilija Kajtez

#Zoran Milivojević