AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom kompanije Shandong Hi-Speed Group.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, nakon satanka predsednik je prisustvovao potpisivanju Komercijalnog ugovora o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji državnog puta 1. B reda, deonice brze saobraćajnice: auto-put E-75 Beograd-Niš (petlja "Požarevac") - Požarevac (obilaznica) - Veliko Gradište - Golubac.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Danas je važan dan za Srbiju, ne umem da sakrijem radost jer smo posle mnogo meseci izrade idejnog projekta, borbe za što nižu cenu... spajamo Srbiju sa najlepšim delom Dunava. Ovo je veliki dan za nas, ovim gradimo budućnost za ceo Braničevski i Borski okrug. Siguran sam da se svi ljudi raduju. Ovaj posao je vredan 337 miliona evra. Ovim gradimo budućnost za požarevački kraj - naveo je Vučić.

Predsednik je istakao da će se izgradnjom ovog puta omogućiti dovođenje investitora u ovaj kraj, ali podići turistički potencijali Srbije.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kako je dodao, ovaj posao će biti završen za do novembra 2024. godine.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Čen Bo: Važan rezultat naše saradnje u oblasti infrastrukture

Ministar Tomislav Momirović potpisao je ugovor sa predstavnicima kineske kompanije, a potpisivanju je prisustvovala i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo. - Čestitam svima, to je još jedan važan rezultat naše saradnje u oblasti infrastrukture. Hvala predsedniku Vučiću što pridaje važnost našoj saradnji. Naše dve zemlje su postigle velike rezultate i nadam se da će naša saradnja doprineti razvoju dve zemlje. Kompanija je zajedno sa srpskim partnerima radila na izgradnji auto-puta Miloš Veliki, ima sve više iskustva za poslovanje - rekla je Čen Bo.

Podsetio je koji su projekti u izgradnji i šta se sve od puteva trenutno gradi u Srbiji.

- Trenutno su radovi na Fruškogorskom koridoru, zatim saobraćajnica Šabac-Loznica, obilaznica kod Beograda i Valjevo-Lajkovac, to završavamo do novembra - istakao je predsednik.

Imaćemo još 5 ili 6 projekata u narednih godinu dana. To je neverovatno, to smo mogli da uradimo samo zahvaljujući dobroj finansijskoj politici i niskoj stopi javnog duga. Time smo gotovo umrežili mapu Srbije

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

On je dodao i da je "ovo čak rekord za Evropu koliko gradimo"

Vučić je rekao da je Dunav naše more i da je vreme da se okrenemo njegovim kapacitetima.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Ovo možete jednom u 100 godina, da ovakvom brzinom menjate zemlju - rekao je Vučić i zamolio izvođače da posao obave kavlitetno i na vreme.

- Molim vas da uštedite jedan mesec, ali i ako ne uspete nije strašno. Čekali smo 80 godina na to, mesec manje više - rekao je predsednik.

#Aleksandar Vučić