AKTUELNO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da "drugi kolosek" dijaloga vlasti i opozicije znatno kasni za "prvim kolosekom", koji se vodi bez predstavnika Evropskog parlamenta.

- U dijalogu na "prvom koloseku" ima pomaka, zadovoljan sam - dodao je Dačić.

Ivica Dačić je istakao da je dijalog vlasti i opozicije, u kom učestvuju predstavnici Evropskog parlamenta, na "drugom koloseku", bio na pauzi pošto evroparlamentarci ne rade tokom avgusta.

Dačić je, govoreći o nacrtu zakona o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koji je predsednik Vučić juče predao srpskom predstavniku u Predsedništvu BiH Miloradu Dodiku, rekao da će Skupština Srbija i Skupština RS taj zakon usvojiti na Dan nacionalnog jedinstva 15. septembra na vanrednoj sednici.

Dodao je da još nije video taj tekst i da još nije stigao u Skupštinu, ali je istakao da moramo da negujemo svoj jezik i pismo što je, kaže, osnovna stvar nacionalnog identiteta.

Prema njegovim rečima, predstavnici EP najavili su da će oko 1. septembra poslati tekst sa svojim predlozima, a o tom tekstu će se raspravljati 17. i 18. septembra kada se dijalog nastavlja.

Predsednik Skupštine kaže da je, kada je reč o dijalogu na "prvom koloseku", koji se vodi između stranaka koje ne žele učešće stranaca, bilo aktivnosti i u avgustu.

- Imali smo sastanak radne grupe, bio je i predsednik Vučić, imali smo više tih konsultativnih sastanaka, praktično smo pretresli sva pitanja, izneli su svoje stavove, vreme je da idemo ka konstruisanju i predlaganju rešenja tog nekog dogovora - rekao je Ivida Dačić.

Tek treba da se razmotri, dodaje, kada će biti novi sastanak sa Vučićem na kom bi se razmotrilo šta je stav Vlade u odnosu na zahteve opozicionih stranaka.

- Ta atmosfera je bila konstruktivna i svi su želeli da izaraze svoju dobru volju, da se postignu rešenja i kako niko ne bi to koristio kao alibi da ne učestvuje na sledećim izborima i blati svoju državu time da ne postoje uslovi za održavanje slobodnih izbora, a nisu oni problem, nego loši rezultati - smatra predsednik Parlamenta.

Dačić navodi da će danas razgovarati sa Vučićem i o dijalogu, kako bi se razmotrila dalja dinamika rada dijaloga koji se vodi na "prvom koloseku".

- Zadovoljan sam i mislim da ima velikih pomaka. Imali smo nekoliko sastanaka i na druge teme, Vučić je dolazio, pričali smo o Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj, važno je da se upostavi atmosfera dijaloga - navodi predsednik Skupštine Srbije.

"Drugi kolosek kasni za prvim"

Dačić je ukazao da pomaci u dijalogu na "prvom koloseku" postoje u nekoliko bitnih pitanja.

- Pitanje te izborne regulative u smislu biračkog spiska, mogućnosti da se zaista proverava, da neko ne misli da ima tu nekih prevara, pričali smo i o cenzusu od tri odsto, zainteresovani su da li će se vraćati na pet odsto, neće, ostaće na tri odsto - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, postoji načelno opredeljenje da se dijalozi na oba koloseka završe do šest meseci pred parlamentarne izbore, što je oko početka oktobra.

- Drugi kolosek znatno kasni za prvim - naveo je Dačić dodajući da je teško da će predstavnici stići da do 1. septembra pošalju svoj tekst predloga.

Očekuje da se predstavnici opozicije koji učestvuju u dijalogu na "drugom koloseku" zatim izjasne u odnosu na tekst koji dostave evroperlamentarci.

- Neki predlozi koje su dali su nerealni i neodrživi, sumnjam da će biti zadovoljni - rekao je predsednik parlamenta.