AKTUELNO

Advokat Nenad Vuković predsednik Društva lobista Srbije ističe da sve stvari koje predstavljaju deo nacionalnog identiteta, u ovom slučaju jezik i pismo, treba da se poštuju.

- Dizanje ruku od ćirilice je strašno. Mladi su posvećeni elektronskoj pismenosti, i sve to narušava i pravopis i krasnopis. Treba da se podsetimo, da i ćirilica može da bude i elektronska - priča Vuković.

Kako dodaje, jedinstvo Srbije i Republike Srpske je važno, podvlačeći da ako mi ne budemo branili naše interese, nema ko drugi.

Vuković se dotakao i sramne presude Ivanu Todosijeviću, koji je osuđen na dve godine zatvora, zbog, kako su naveli iz Prištine, njegovih izjava o Račku, dodajući da je Voker pokušao da obesmisli Evropske misije.

Foto: TV Pink Printscreen

- On poziva albanske faktore da se ujedine, pri čemu im se nudi, kao birokrata i stranac. On se nudi Kosovskim Albancima kao ujedinitelj dijaspore - konstatuje Vuković.

- U lobiranju postoji period hlađenja, a to može da traje i godinu i pet... Smatram da je nemoralno, doći na jednu teritoriju gde treba da budete objektivni, a vi se predstavljate kao pristrasan eksponent - dodaje Vuković.

Mišel Zubenica, direktor Centra za međunarodnu i javnu politiku, ističe da je ćirilica po Ustavu jedino službeno pismo u Srbiji, iako se to u praksi ne primenjuje, govoreći o nazivima firmi, butika, prodavnica i slično, podvlačeći da je to žalosno, jer se, kako dodaje, ćirilica na taj način potiskuje iz naše zemlje.

Foto: TV Pink Printscreen

- U Bugarskoj je McDonald's napisan na bugarskom, ćiriličnom pismom. Oni su i evro želeli da pišu na bugarskom - kaže Zubenica.

Govoreći o Vilijemu Vokeru i njegovom aktivnom lobiranju za Albance, Zubenica ističe da je otkriveno da sve što radi, radi da bi se bogatio, jer je, kako dodaje, otkriveno da je njegova organizacija svojevremeno dobijala donaciju od albanske dijaspore u Americi.

- Čovek je izgubio kredibilitet, i sve što priča niko ne shvata ozbiljno - podvlači Zubenica.

Autor:

#Mišel Zubenica

#Nenad Vuković

#Pismo

#Republika Srpska

#Srbija

#ćirilica