AKTUELNO

Specijalna emisija posvećena je napadima na TV PInk.

Više od mesec dana traje medijski napad tabloida "Kurir" na predsednika Aleksandra Vučića.

Vlasnik Adria medija grupe duguje porez od 350 miliona dinara, a pošto su mu rokovi za regulisanje istekli, blokirani su mu računi.

Istog momenta Kurir je, zajedno sa žutom ološ elitom, krenuo da piše peticiju za ukidanje TV Pink koja državi ne duguje ni jedan jedini dinar.

Povodom toga na TV Pink je emitovana specijalna emisija.

Direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović je gostujući u emisiji koju vodi Gordana Uzelac ocenio da bi Saša Janković trebalo da zna kako se štiti pravo i pravda.

- Janković me neprijatno iznenadio da on ne može da podrži utaju poreza i reketaša – rekao je Milovanović podsetivši da je Rodić utajio tri miliona evra i nikad nije vratio dinara.

Milovanović je ocenio da bi Janković trebalo da zna da se porez plaća u svakoj zemlji.

- To je dokaz da u Srbiji postoje dvostruki standardi, šta bi bilo da je Vučić zatražio gašenje negog medija? Nema trgovine sa porezeom, porez mora da se plati – dodao je Milovanović.

On je primetio da utajivača poreza Rodića brane i neki koji su njegovog oca osudili i za utaju poreza, a sada pričaju kako njega ne treba dirati.

- Rodić laže građane i narod o toj poreskoj utaji, odnoso kako nije utajio porez. On maše papirima koji nemaju veze sa porezom - dodao je Milovanović ukazujući da Janković podržava najgore čerečenje predsednika Srbije koje je više od mesec dana sprovodi Kurir.

Prvi gost bio je glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Informer" Dragan J. Vučićević.

Foto: TV Pink

- Nema nikakve ideologije i principa u njegovom novninarstvu. U pitanju je kriminalac koji ne plaća porez, a i oni koji bi da ga odbrane. Imamo vrlo jasnu situaciju. Računi njegovih firma su blokirani. Dug iznosi više od 3 miliona evra i on mora da se plati - započeo je Vučićević priču o Aleksandru Rodiću i aktuelnoj situaciji.

On je izneo sva dugovanja vlasnika "Kurira".

- On duguje 132 miliona dinara u periodu od 2012 -2015. godine. Zatim još 107 miliona od 2010-2015, a na to se još dodaje zatezna kamata u iznosu 73 miliona dinara - jasno je izneo podatke.

Kada se sve sabere zajedno sa dugom koji je dospeo na današnji dan (10 miliona dinara), to iznosi oko 3 miliona evra duga.

- On je toliko državi dužan. Imao je rok, uručeno mu je rešenje da plati, a kada je istekao, država je uradila po zakonu. Blokirala je račune i krenula u naplatu. Sad odjednom imamo napade na predsednika. Radi se o poreskom dugu. On u svojim saopštenjima piše da nema iznosa, roka i utvrđenog duga. Sve je u skladu sa zakonom. Rodić, Jankoivć, Živković, Šutanovac brane bezakonje od zakona. Pokušavaju da kažu "Rodiću reketašu ne sme da se naplati porez", a s druge strane napadaju i pričaju da Pink treba da se ugasi, a Pink plaća porez - rekao je Vučićević.

U medijima se razvlači da je sve ovo diktatura, a Vučićević ima jasan stav o tome.

- Sada kada država kaže Rodiću plati porez, to je diktatura. Nema izuzetaka. Svi porez moraju da plate. Ja plaćam svaki porez i dinara državi nisma dužan. Čak šta većina medijskih kuća ne duguje državi. Ovde imamo medijski fašizam na sceni.

Foto: TV Pink

Glavni i odgovorni urednik "Informera" istakao je da je ovo razlog linčovanja predsednika Srbije.

- Upravo iz ovih razloga Vučić je čerečen na naslovnoj strani Kurira. Aleksandar Rodić, njegove firme, su od razvojne banke Vojvodine uzeo 3 miliona evra kredita, i do danas nije vratio. Banka je otišla u stečaj, i sada se to zove razvojni fond Vojvodine. Sudovi su, pod uticajem žute ološ elite, zaboravili da upišu njegov dug. Pa ne može neko da uzme tri miliona evra od države pa da se pravi lud.

On je istakao da je za dug prema Razvojnoj banci Vojvodine kriva prethodna vlast.

- E sad, imamo velikog demokratu Bojana Pajtića. On je uzeo od građana tri miliona evra i poklonio je Rodiću. Ne samo on, već i Boris Tadić, Dragan Đilas i svi iz tadašnje vlasti - rekao je Vučićević i dodao:

- Njihove pristalice prete po ulici, po tviteru. Onaj propali pevač Vlado Georgijev, onda ona šminkerka, šta li je već. Zamislite šta bi bilo da je Vučić danas ustao na levu nogu i rekao evo sad treba ugasiti "Danas", ili "N1", ili "Blic", pa svi bi poludeli i digli se - dodao je on.

Na kraju je predočio i scenario koji bi se dogodio da je na vlast došao Saša Janković.

- Saša Janković je bio zaštitinik građana, i trebalo je da štiti građane Srbije, a sada štiti kriminalce i reketaše. Evo, sada vidimo šta bi bilo da je on došao na vlast. On bi verovatno linčovao, vešao i ko zna. Ali , hvala Bogu, sve je slabiji i slabiji - dodao je on.

- Ne postavlja se pitanje da li on hoće ili neće da plati porez. To mora da se plati. Nije to dobrovoljna kategorija. On će, hteo ne hteo, morati da plati. To što on priča da je nezakonita blokada, to može da okači mačku o rep - istakao je Vučićević.

Vučićević je istakao da  vlasnik tabloida "Kurir" otima pare od građana Srbije.

Foto: TV Pink

- Imamo Rodića, čiji je otac kriminalac i osuđivani poreski utajivač. Rodić, kao što smo već prikazali, duguje pare. On je odvoio pare od naše dece, od naših puteva, plata, penzija, bolnica. On je oteo te pare da bi reketirao i pravio svoju medijsku imperijju.

Vučićević je nabrojao sve ljude koji podržavaju Aleksandra Rodića.

- Podržava ga Bojan Pajtić, koji je saučesnik u pljačkanju Razvojne banke Vojodine. Čovek koji je ukrao pare za decu sa posebnim potrebama. Saša Janković, čovek koji je bio zaštitnik građana, a štito je samo sebe. Imamo Živkovića, pa zar treba trošiti reči na njega. Zatim Zoran Zaev, šiptarski špijun, onda hrvatske obaveštajne službe. Imamo fotografije Rodića sa Toljanom, koji želi da izazove haos u Srbiji. Zatim, udružio se sa lažnim novinarom Dejanom Anđusom, koji je takođe reketaš - istakao je glavni i odgovorni urednik "Informera", i dodao:

- To je smešno. Podržava ga i Jelena Karleuša, koja to ne radi zbog Rodića, nego je videla Svetlanu Cecu Ražnatović na jednom Vučićevom skupu, pa onda da krene i ona protiv Cece.

Kovačević: Sloboda medija ne sme se mešati sa poreskom administracijom

Ekonomista Miladin Kovačević ističe da država ne postojala ako se ne bi plaćao porez, navodeći da je to način da se obezbede penzije i plate, porez to je fundamentalana poluga države.

Kako je dodao, sloboda medija ne sme se mešati sa poreskom administracijom, to je do iracionalne rasprave

- Od direktne materijalne štete, po državu i društvo je mnogo veća demonstraciona šteta, jer kada jednom progledate kroz prste, i drugi će smatrati da mogu da se ponašaju na isti načim – objansio je Kovačević te ukazao da postoji bojazan od pada države. - Država ne može da opstane ako se ne plaća porez.

U Srbiji smo preokrenuli loše trendove od 2012. godine uspotavljanjem poreske kontrole i ekonomskim oporavkom.

Plaćanje poreza je elementarna stvar i niko ne može biti izuzet te obaveze – podvukao je Kovačević.

Foto: Printscreen

Kako je dodao, ako neko ne bi plaćao porez propali bismo kao država i to mnogo brže, jer bi se na taj način izgubilo uporište da se država može uspostaviti i očuvati.

-  Poreska pitanja nisu pitanja javnosti i medija, sem ako ste političar ili ste se bavili korupcijom. Kod nas se izmešaju teze i ne znate da li je u pitanju politički surogat ili nešto drugo...- dodao je Kovačević, ukazavši da Rodić ima poreski dug u visini trećine ukupnog iznosa plata državne administracije.

Dejan Vuk Stanković: Bojan Pajtić, Saša Janković, Aleksandar Rodić i ostali jasno diskriminišu televiziju Pink

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković istakao je da Saša Janković i ekipa koja napada na TV Pink, to radi iz interesa.

- Saša Janković sprovodi koncepta da sloboda postoji samo za one koji njemu odgovaraju. Ovde nema ni d od demokratije. Ja znam da je ovo najgledanija komercijalna televizija, a to što uređivačka politika ne odgovara Bojanu Pajtiću i ostalima, to je njihov problem. Oni diskriminišu Pink. Zatim idu udve stvari: politička osuda i kriminalizacija - rekao je politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

On je objasnio kakva je sprega između tabloida "Kurir" i opozicije.

Foto: TV Pink

- Politički interes Saše Jankovića i Bojana Pajtića je da koriste "Kurir", i ne samo njih. U političkom interesu svih njih je da ruše rejting Aleksandra Vučića i sve one koje podržavaju predsednika Srbije. Ovakve teške reči, optužbe i klevete iznose gubitnici kojima odgovara polarizacija javnog mnjenja i slično. Jasna je sprega između određenog skupa medija i delova poražene političke elite. Oni koji su do juče sa prezirom gledali na "Kurir", oni sada počinju da se pojavljuju kao zaštitnici tog tabloida. Zato što im odogovara da koriste Kurir - dodao je on.

On je dodao da svako mora da plati porez.

- Vi imate situaciju da neko zbog malog duga može da plati običan penal od 50.000 dinara. E sad, za medije ide blokada računa. E tu dolazi do zamena teza. Oni objavljuju da zbog blokade i Vučića ljudi neće primiti platu. Pa sama medijska kuća je kriva pošto nije platila porez. Prema tome, nije predsednik, a ni država, kriv za blokadu - dodao je Stanković.

Vučićević: Janković i opozicija pozivaju na bezvlašće

Glavni i odgovorni urednik Studija B Ivana Vučićević je gostujući na Televiziji Pink rekla da nije teza sloboda medija, već neplaćanje poreza.

- Zamislite da je kao privatno ili kao pravmno lice ne platim porez. Zašto bih ja izmirivala poreze i doprinose radinicima, plaćala PDV državi, ako neko ne izmiruje obaveze svoje obaveze i zaštićen je... Dolazi do domino efekta. Sada se neke javne i političke ličnosti uključuju i pozivaju na neplaćanje poreza – navela je Vučićević.

Ona je ukazala na postojanje apsurdne situaciju da neko koristi svoju poziciju na tržištu, to što je medij da ne plati porez.

Foto: TV Pink

Vučićević je istakla da Studio B, od kada postoji, redovno izmiruje obaveze, što je toj kući prioritet i zakonska obaveza svih građana Srbije.

Govoreći o Saši Jankoviću, ona je ocenila da je iza svega stajalo političko anagažovanje, a sada on i opozicija šalju poruku bezvlašća.

- Kakav bi to efekat bio da se nekome dozvoli da ne plati porez, na taj način se urušava ekonomska stabilnost – navela je Vučićević.

Prema njenim rečima, prošle nedelje kada se pričalo o Dejanu Anđusu, sve te političke i javne ličnosti su pričale da li se nešto nalazi u koverti, pa su onda zaćutali kada je on sam rekao šta je u koverti.

- Anđus je koristio svoj uticaj da reketira, a Kurir da ne plaća porez – dodala je Vučićević.

Nikola Sekulić: Utaja poreza je krivično delo

Advokat Nikola Sekulić objasnio je, gostujući na TV Pink, da se utaja poreza tretira kao krivično delo.

- S obzirom da u Zakonu o porezu, poreska utaja je predviđena kao krivično delo - počeo je priču advokat i dodao:

- Ukoliko neko pokušava da izbegne plaćanje više od milion dinara, sledi do osam godina zatvora. Imamo i primer da neko želi da izbegne plaćanje iznos više od tri miliona, sledi do 10 godina zatvora. Rodić spada u ovu treću kategoriju i tu je kazna, kao što smo rekli, od tri do 10 godina zatvora. Prvo se mora istražnim radnjama utvrditi koliki je iznos utajenog poreza. Taj porez, kao nije dobrovoljno plaćen, ide se u prinudnu naplatu. Rok za žalbu je osam dana. Sve ove tvrdnje mora da prati odgovarajuća dokumentacija - istakao je Nikola Sekulić.

Foto: TV Pink

On je detaljno objasnio kako funkcioniše istraga u slučaju utaje poreza.

- Mora da se sačini izveštaj koji mora da sadrži osnov za porez, zatim da li je došlo do zloupotrebe i on se podnosi poreskoj policiji koja sprovodi detaljnu poresku istragu. Mera koja je po zakonu predviđena je blokada računa. Ako se utvrdi da je nastupila utaja, poreska policija ima pravo da podnese krivičnu prijavu licu koji je utajio porez - dodao je on.

Nebojša Krstić: Ovo je skupljanje jeftinih političkih poena, protivnici vlasti pokušavaju da iskoriste ovu situaciju sa Kurirom, zato ga i podržavaju

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić objasnio je da je situacija sa potpisivanjem peticije protiv TV Pink dosta paradoksalna.

- Ima tu dosta paradoksalnih i zbunjujućih stzvari. Imate osnovnu stvar da je Kurir pre malo više od mesec dana dočekao predsednika Srbije kao čoveka koji će da spase Srbiju. Nakon toga on se pretvara u diktatora. Postavlja se pitanje kako je Vučić za mesec dana postao od najboljeg, najgori čovek. Sve vreme se pojavljuje i priča da Adria media grupa duguje porez. Čudno mi je, da od trenutka kada se ta priča pojavljuje, Vučić postaje kriminalac i diktator. Onda postajem, kao čitalac, sumnjičav - rekao je Krstić i dodao:

Foto: Printscreen

- Imate sada ljude koji odjednom znaju da Kurir ne duguje pare. Imate među njima ljude koji su do nedavno cepali taj isti tabloid. Sve je to jedan ozbiljan paradoks. Ako ste građanin teško ćete se snaći, ali će vam svakako izazvati sumnju.

On je istakao da niko ne sme da bude povlašćen kada je reč o plaćanju poreza.

- Uopšte ne postoji mogućnost da neko bude izuizet od plaćanja poreza. Miriše mi da ovo nije uslovljeno da se bude demokratski opredeljeno, već da se stvar o dugovanju poreza spinuje, i da se priča preokrene - objasnio je Krstić.

Krstić je dodao da se sve radi smišljeno, i da političkim protivnicima odgovara Kurir.

- Ima tu raznog sveta koji podržava ovu situaciju. Ima i političara. Oni od medija koji mu ne odgovoaraju traži da se ukinu, a štiti one medije koji mu trenutno odgovaraju. Ne može da se traži ukidanje medija, pošto je to automatski cenzura. Ne možete tražiti ukidanje. Ukoliko ste ugroženi od strane nekih medija možete da ga tužite i žalite se, a ne da napišete peticiju da se potpisuje za ukidanje TV Pink, recimo - dodao je on.

Foto: Printscreen

Na kraju je pozvao građane da ispunjavaju svoje obaveze.

- Mi kao društvo moramo da se zalažemo da se ponašamo u skladu sa zakonom. Da plaćamo svoj porez i obaveze prema državi. Moramo da apelujemo na sve medije da budu profesionalni. Da informišu blagovremeno i u skladu sa svim zakonskim i moralnim obavezama, ali ne možemo da organizujemo odstrel medija koji nam trenutno nisu po volji.

On je zaključio da ovu situaciju politički protivnici Aleksandra Vučića žele da iskoriste protiv predsednika Srbije, i zato podržavaju napade ovog tabloida.

Pajović: Rodić bi dobio maksimalnu kaznu za utaju poreza

Advokat Borivoje Pajović je govoreći slučaju utajivača poreza Aleksandra Rodića objasnio da utaja poreza podrazumeva bilo koji način prikrivanja prihode u nameri da izbegne plaćanje poreza, prijavi netačne podatke ili ih prikrije.

Za utaju poreza do 150.000 dinara je zaprećena kazna do pet godina zatvora, a za veće iznose 10 godina zatvora, rekao je Pajović navodeći da je plaćanje poreza moguće izbeći samo mahinacijama.

-Ko izbegne plaćanje poreza njemu je mesto u zatvoru. Rodić treba da bude srećan jer mu je račun blokiran, ali nije iza brave – rekoa je Pajović i dodao bi Rodić dobio maksimalnu kaznu od 10 godina za utaju poreza.

Foto: TV Pink

Poreska utaja je u Srbiji minimalno sankcionisana, napomenio je on i dodao da je neshvatljivo je neko ko duguje toliko poreza i godinama se taj iznos gomilao, ne bude procesuiran.

Kada je nekome račin bolkiran, on je ne može plaćati dobavljače ili radnike, objasnio je Pajović i dodao da poreska uprava može odblokirati u specifičnim situacijama.

#Aleksandar Rodić

#Dragan J. Vučićević

#Televizija Pink

'