AKTUELNO

Juče je u Sava Centru održana osma sednica glavnog odbora Partije ujedinjenih penzionera Srbije, gde je, između ostalih tema, predsednik Srbije Aleksandar Vučić podržao da će se založiti da plate i penzije u Srbiji budu približne i slične.

Milan Krkobabić, predsednik PUPS-a ističe da je glavna tema jučerašnje sednice bila ta, da rast penzija bude izjednačen sa rastom plata, što je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio.

- Predsednik Vučić je istakao da je spreman da podrži da plate i penzije budu u približno sličnom procentu. To znači da penzija jednog učitelja, lekara, policajca ili inženjera prati rast zarade njegovog kolege koji radi. To znači da ako lekar ima 10 odsto povećanje, onda će i penzija toliko rasti - navodi Krkobabić.

Krkobabić dodaje da je ovo istorijski iskorak kada su penzioneri u pitanju.

- Penzioneri će politikanstvo, kome smo skloni, moći da ostavimo po strani. Penzioneri će znati da su penzije tačne, da država radi svoj posao, i biće bolje u svakom smislu - kaže Krkobabić.

Kako Krkobabić ističe, govoreći o penzionerima i njihovoj socijalnoj i ekonomskoj sigurnosti, mora se govoriti o zaposlenima ili poljoprivrednicima, koji su uplaćivali doprinose. Kako navodi, ključ je kod one prve plate, da obezbedimo da bude solidna.

Foto: TV Pink Printscreen

Ako imamo zadovoljnog radnika imaćemo i zadovoljnog penzionera - podvlači Krkobabić.

- Penzioneri su trećina ili četvrtina biračkog tela, i bilo koja politika koja zanemari penzionere, tu nema uspeha. Zanemariti penzionere kao jednike, ili kao celine je besmisleno. Predsednik je juče govorio o tome, nije pitanje samo egzistencija, već govorimo o ljudskom dostojanstvu - kaže Krkobabić, pa dodaje:

- Vučić je juče govorio o novim bolnicama, muzejima, sadržajima. Važno je da imamo nešto za ljude trećeg doba, a poenta je sinteza starijih i mladih - kaže Krkobabić.

Krkobabić kao jedan od problema navodi ljude koji su u penziji, a koji još uvek mogu da rade, jer trenutno nemamo dovoljno kvalifikovane mlade varioce ili zidare.

- Ja pratim da 30 godina nismo ništa radili, nismo pravili puteve, centrale, nismo se suočavali sa nekim izazovima, hteli su da Srbija bude kafana na drumu, i sada se dešava da se prave toliki kilometri puteva, planira se centrala za vodovod i kanalizaciju, neko će da kopa, da povezuje optičke kablove i ostalo, što znači da nam fale ljudi koji imaju znanja. Oni koji su u snazi treba da rade i dalje, a najvažnije je da obučavaju mlade - priča Krkobabić.

Autor:

#Milan Krkobabić

#PUPS

#Selo