AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je Srbija u Egiptu prepoznata kao faktor mira i stabilnosti na Balkanu i kao država koja vodi samostalnu i nezavisnu unutrašnju i spoljnu politiku, saopštilo je resorno ministarstvo.

Selaković je rekao da je u Kairu imao čast da se sretne sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom Al Sisijem i da mu je "u sjajnom, otvorenom i prijateljskom razgovoru", lično predao pozivno pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prisustvuje u Beogradu obeležavanju 60. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih, navodi se u saopštenju.

"Imali smo priliku da razgovaramo i o razvoju saradnje Egipta i Srbije u budućnosti, da sagledamo sve ono što jesu prednosti višedecenijske, 113 godina duge tradicije diplomatskih odnosa Srbije i Egipta, što je odlična osnova za razvoj naših odnosa u budućnosti", rekao je šef srpske diplomatije.

On je rekao da su se u razgovoru "prisetili sjajnih dana saradnje" predsednika SFRJ i Egipta, Josipa Broza Tita i Gamala Abdela Nasera, ali i da su razgovarali i o ekonomskim odnosima dveju zemalja, za koje ocenjuje da su danas značajno ispod političkih odnosa Srbije i Egipta.

Selaković je rekao da je u ime predsednika Vučića, zamolio egipatskog predsednika da poseti Srbiju i naglasio da je taj susret dvojice lidera ono što je neophodno da dve zemlje udruže poslovne zajednice, oba društva i pokažu u kom pravdu u budućnosti treba da se kreću njihovi odnosi.

Po njegovim rečima sastanak sa predsednikom Sisijem bio je samo smernica njemu i njegovom egipatskom kolegi Samehu Hasanu Šukriju u kom pravcu treba da razgovaraju o bilateralnim političkim odnosima i o potrebi razvoja ekonomske saradnje.

Na sastanku sa egipatskim predsednikom, naveo je Selaković, bilo je reči i o regionalnim pitanjima, a dve delegacije upoznale su jedna drugu o situaciji u svojim regionima - na Bliskom Istoku i okolnim državama, o izazovima sa kojima se oni suočavaju i svemu što je od interesa za očuvanje mira i stabilnosti na globalnoj sceni, a srpska delegacija o regionu Balkana i juogistočne Evrope.

Selaković je naglasio da je delegacija Srbije u Egiptu naišla na izuzetno poštovanje, širokogrudo gostoprimstvo egipatskih prijatelja i iskrenu želju da, nakon godina konsolidacije, veoma uspešnog oporavka, dve zemlje mogu dugoročno da planiraju razvoj odnosa u budućnosti.

Na sastancima sa egipatskim predsednikom i sa egipatskim ministrom spoljnih poslova iskazano je veliko poštovanje za sve reforme koje su u Srbiji sprovedene u poslednjih sedam godina otkako je Aleksandar Vučić došao na čelo vlade i kasnije postao predsednik Srbije, rekao je Selaković.

"Mogu da kažem da priznanje koje nam je odato jeste nešto što je zaista bilo pravo zadovoljstvo slušati", zaključio je Selaković.