AKTUELNO

Autorski tekst Davida Goldmana, u kome se izmedju ostalog tvrdi da je u Jasenovcu ubijeno najviše 4.500 ljudi, uklonjen je sa internet stranice izraelskog lista Jerusalem post, ali nije prvi ove vrste, saglasne su sagovornice Pinka.

Ne možemo da gledamo u budućnost tako što ćemo dozvoliti da se u Hrvatskoj sprovodi organizovani institucionalni pokušaj revizije istorije, a da mi ćutimo i sedimo skrštenih ruku dok nam neko nameće potpuno novu istorijsku viziju prema kojoj je Jasenovac bio radni logor u kojem je stradalo tek nekoliko hiljada ljudi, izjavila je dr Jelena Vukoičić, politikolog.

- Imamo gotovo čitavu plejadu hrvatskih pseudoistoričara, političara i javnih ličnosti koji, neki vrlo agresivno, a neki suptilnije, godinama unazad proturaju ideju o Jasenovcu kao o jednom od mnogobrojnih logora za vreme Drugog svetskog rata koji ni po čemu nije bio poseban. Tu i tamo je neko umirao od bolesti, od gladi, neko je ubijen, a deca nikako nisu ubijana. To je skandalozna verzija po kojoj se Jasenovac nije razlikovao, a po kojoj su Srbi stvorili čitavu famu oko ovog logora – kaže dr Vukoičić.

Foto: TV Pink Printscreen

Upravo u ovom smeru, kaže Vukoičić, ide tekst koji je objavljen u Jerusalem postu. Poenta teksta je nametnuti kao činjenicu laž da Srbi eksploatišu holokaust, da svojih par hiljada žrtava pokušavaju da pomnože stotinu puta, i na taj način izvrgavaju ruglu prave žrtve genocida.

- To je skandalozno – kaže dr Vukoičić.

Autorka emisije "Pravac" i novinarka Pinka Ksenija Vučić kaže da skandalozni tekst koji je objavljen u Jerusalem postu nije prvi ove vrste.

Foto: TV Pink Printscreen

- Prvi smo imali priliku da čitamo u jednom časopisu koji se bavi filmom, “Variety”. Tekst je pušten pod maskom filmske kritike, a zapravo se radi o političkom pamfletu. Autor je izvesni Džej Vajsberg koji se godinama bavi filmskom kritikom, a film koji je kritikovan je “Dara iz Jasenovca”. Zahvaljujući toj kritici “Dara iz Jasenovca” nije ušla u uži izbor za Oskara – podseća Vučić i dodaje:

Hoće centrala da pogreši jednom, ali ne sto puta.

Očigledno je, kaže, da sve počinje da liči na kampanju kojom nekog treba ubediti da Srbi nisu žrtve genocida, već su oni koji ga prave.

#Jelena Vukoičić

#Ksenija Vučić

#Novo jutro