AKTUELNO

Predsednik Srbije obilazi Prokuplje, Blace i Brus.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi danas Prokuplje, Blace i Brus. Predsednik je na put krenuo helikopterom, odakle je poslao poruku građanima Srbije preko Instagrama:

U Prokuplju Vučić obilazi radove na rekonstrukciji zgrade Gimnazije i Srednje medicinske škole „Dr Aleksa Savić“, a građani Prokuplja, njih oko 1.500, došlo je da pozdravi predsednika i poželi mu dobrodošlicu u svoj grad.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Predsednik je tokom obilaska poručio da su škole i vrtići važni, kao i bolnice, jer je to ono što podiže i drži standard. Podseća da škole nisu obnavljane godinama, a da je važno podizati ih i rekonstruisati, ne samo u Beogradu, već u svakom delu Srbije.

- Treba da iskoristimo priliku, kad već možemo, da radimo i gradimo što više, da nam deca ostanu ovde. Prosečna plata u Prokuplju porasla je sa 275 evra koliko je iznosila 2012. godine, a danas je 464 evra, to je rast od 69 odsto. To nije dovoljno, ali je ogroman rast - rekao je Vučić tokom obilaska.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Vučić je istakao da sve izgleda prelepo i da je zadovoljan radovima.

- Ponosan sam i srećan na investicije i sve u šta Srbija ulaže svoj novac. Ovde su ljudi zahvalni, cene trud i rad i zato vredi ulagati svaki dinar - rekao je predsednik i dodao da će se svi pamtiti ovo što Srbija danas radi - što ulaže u budućnost i bolji život, da ulažu u ono što je potrebno da bi naša deca ostala u svojoj Srbiji.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Vučić je, obraćajući se okupljenim građanima Prokuplja, rekao da će gimnazija dobiti novo ruho, da će zdravstveni centar koštati do 50 miliona evra, ali da će biti urađen, a gradiće se i dve osnovne škole.

Najavio je i rekonstrukciju državnog puta Merošina-Prokuplje, Prokuplje-Kuršumlija, a radovi kreću od septembra. Nakon rekonstrukcije služiće još 20 godina.

- Auto-put krajem septembra, početkom novembra počinjemo da gradimo. Ovo je jedan od najtežih predela za izgradnju autoputa jer ćemo imati 35 tunela i 18km puta biće kroz tunele na ovom potezu. Državni put biće završen do kraja 2022. godine - kaže Vučić i dodao:

Hvala Evropi koja nam deo novca poklanja, ovo su ogromna ulaganja, ali mi godinama skupljamo novac i marljivo radimo kako bismo uveli ove promene, kako bismo uveli gas u svako domaćinstvo... I sve to će dovesti nove investitore koji će učiniti da nam Toplica bude puna dece.

Foto: TV Pink Printscreen

Najavljuje dolazak gasovoda, što će dovesti nove investitore. Ovo će koštati 36 miliona evra. Kaže da je rast prosečne plate 69 odsto u odnosu na 2012. godinu, a biće urađena i fekalna kanalizacija, te se grade tri postrojenja za preradu otpadnih voda.

- Prokuplje će da ima ono što ima svaki razvijen grad Evropske unije. Ovo će sve stići posle 70 godina, a radićemo brzo jer ste to zaslužili - rekao je predsednik.

Srbija ide napred, ekonomski se neuporedivo brže razvija, ali isto tako Srbija ume da čuva svoje nacionalno dostojanstvo, da se ne ponižavamo onako kao što smo se nekada ponižavali. Danas se hvalimo onim što izvozimo u zemlje EU, u tom smislu se Srbija mnogo promenila. Srbija danas ume da brine o svom narodu, Srbija danas ume da poštuje sebe i svoje žrtve i svoje ljude, ali ume i da poštuje budućnost svoje dece. Mi ćemo uvek gledati i pokazivati narodu kako i na koji način možemo da upravljamo Srbijom, pošteno, odgovorno, ozbiljno, da se pojavimo pred vama i da vam polažemo raune, ali istovremeno i da sebe kritikujemo.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Video: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Video: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Predsednik se zahvalio Prokupčanima na podršci i na tome što znaju da cene urađeno.

- Nema povratka u prošlost, a vas molim da nam pomognete i da guramo napred jače nego ikad. Hvala na ovolikoj podršci. Ne znam da li ste razumeli, ali kada uradimo ovo što smo rekli, a novac smo već odobrili, ovo neće biti ista zemlja, ista opština. Prokuplje će biti srećnije i zadovoljnije - rekao je Vučić.

Nakon Prokuplja, predsednik odlazi u Blace, gde je predviđen obilazak mlekare „Lazar“, a u Barbatovcu će biti najavljen novi pogon kompanije „Jumko“.

Vučić će u Brusu obići Dečije odmaralište za koje će biti najavljena rekonstrukcija, kompaniju za preradu voća i povrća Voni-M i destileriju „AS Group“ d.o.o.

#Aleksandar Vučić