AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obilazi gradilište nove kovid bolnice na Mišeluku u Novom Sadu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na izgradnji nove kovid bolnice u Novom Sadu, na Mišeluku, gde će i odgovorati na pitanja novinara.

Izgradnja kovid bolnice u Novom Sadu počela je 28. aprila i predviđeno je da bude završena do 1. septembra.

Nova kovid bolnica će imati 220 kreveta na intenzinoj nezi, što je 56 odsto ukupnih kapaciteta intenzivne nege u celoj pokrajini.

Objekat na Mišeluku, mestu gde će biti izgrađena nova bolnica, u potpunosti će biti u funkciji lečenja obolelih od tog virusa sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom, a po okončanju borbe protiv korona virusa, objekat će biti pretvoren u Gradsku bolnicu, u kojoj će se lečiti Novosađani, ali i žitelji brojnih susednih opština, pa i čitave Vojvodine.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nova bolnica će jedina imati banku krvi, rečeno je tokom obilaska gradilišta.

- Ja mislim da je to jako važno za ceo region - naveo je predsednik.

U obraćanju medijima, Vučić je poručio da je ponosan.

- Mi smo danas, na petnaestak dana od otvaranja nove kovid bolnice u Novom Sadu. Stvarno sam ponosan, jer će država za manje od 4 meseca uspeti da izgradi velelepnu bolnicu koja će biti nešto bolja od Batajnice i bolnice u Krušrevcu. Tokom gradnje ove dve bolnice videli smo šta je to što nam fali, na primer, falilo nam je više toaleta na intenzivnoj nezi i to sada znamo. Ovde ćemo imati i banku krvi, ona što nemamo u Batajnici i Kruševcu. Bolnica u Novom Sadu će služiti na ponos svim građanima ovde na severu u Vojvodini - rekao je predsednik.

Kako kaže, situacija sa koronavirusom u Srbiji ga brine.

- Ko se vraća iz Crne Gore, Hrvatske, delimično Grčke, uglavnom smo imali mnogo problema i danas su zaraženi. Ovo je najbolji način da se tome suprostavimo. Da država obezbedi vakcine, da moli ljude da se vakcinišu i istovrmeeno obezbedi najbolje bolnice - kaže predsednik i dodaje:

Mi gotovo ništa nismo gradili u protekilh 50 godina, do pre nekoliko godina. Tada smo krenuli sa velikim KC u Nišu. To je nekada bila livada, danas je jedan od najmodernijih.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Prva faza beogradskog Kliničkog centra, kako kaže, biće završena do kraja godine.

- Tu uvek ima problema, mi plaćamo, a novac finansira Evropska investiciona banka, pa ubek čekate bezbroj procedura. Kreće i Kragujevac, što je veoma važno. Imamo i Opšte bolnice iz mnogih mesta u Srbiji. Verujem da će to biti mnogo važno. Želim da se zahvalim svima što ste brzo i odgovorno uradili svoj posao. Ja nisam bio siguran da ćemo uspeti za 4 meseca sve da uradimo, ali do pokazuje koliko se Srbija promenila i koliko možemo da uradimo u roku - rekao je Vučić.

Ako se nastavi sa ovakvom stopom rasta, kaže predsednik, do kraja godine će biti prostora za povećanje plata zdravstvenim radnicima.

- Mislim da su to dobre vesti. U protekle tri godine smo im povećali više nego za 15 godina. Ti ljudi, pokazalo se, da su svoj posao uradili u trenucima kada nam je bilo najteže. Srbija pokazuje svoju sposobnost i prilagodljivost na krizu - kaže Vučić.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Najavio je da će do 1. novembra u Srbiji biti najmanje osam autoputeva i brzih saobraćajnica u izgradnji.

Želim da vas obradujem, očekujem negde prvog novembra da imamo najamnje osam što auto-putema, što brzih saobraćajnica u izgradnji. Verujem da to ljudima govori da smo zemlja koja vrvi od dizalica, valjkova, mašina...

Predsednik je dodao:

"Nadam se da ste i vi snimatelji, novinari, zadovoljni onim što vidite. Ovo je vaša zemlja i to može da uradi. Sve ono što smo sanjali i što nismo mogli da vidimo desetinama godina."

Kada je reč o broju obolelih i situaciji sa koronavirusom u Srbiji i uvođenju kovid propusnica, Vučić kaže da će se slušati glas struke.

- Mi ćemo da slušamo i doktora Kona i doktora Šeklera, ne možemo da se unervozimo i ne slušamo struku! Moraćemo da razgovaramo šta je to što možemo da učinimo, a šta ne možemo - kaže predsednik.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako je istakao, bolnica košta ukupno nešto manje od 28 miliona evra, što je nešto skuplje nego prve dve bolnice. Objašnjava da je cena građevinskog materijala skočila.

- Lagali su kao obično, svašta su pričali... Zahvalan sam podizvođačima, izvođaču, građevinskoj direkciji Vojske, ovi ljudi su vredno radili i sigurno se niko neće obogatiti. Ovo će biti najbolja bolnica, Novi Sad će dobiti najbolju bolnicu. Sada znamo kako se to radi, kako se gradi. Možemo brzo da radimo i gradimo - kaže Vučić.

Ovo će, najavljuje predsednik, biti najbolja bolnica.

Sada znamo kako se to radi, kako se gradi. Možemo brzo da radimo i gradimo. Sad ćemo da se suočimo s teškim posledicama, ali nam nije prvi put. Čekamo vesti kada ćemo da krenemo s trećom vakcinom. Vakcina imamo, ko hoće da se vakciniše. Pet vakcina ćemo da imamo, stiže nam na jesen Moderna. Pet vakcina, kao švedski sto

#Aleksandar Vučić