AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin preneo je danas predsednici Republike Grčke Katerini Sakelaropulu najsrdačnije i najiskrenije pozdrave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i izraze iskrene solidarnosti.

Ministar Vulin, koji je od 2017. i predsednik srpskog dela Mešovitog komiteta sa Republikom Grčkom, nakon sastanka sa predsednicom Sakelaropulu u Atini, istakao je da je u ovim teškim trenucima za Grčku, Srbija pokazala koliki je iskreni prijatelj i saveznik grčkog naroda.

„Kada je teško, u trenucima kada se Grčka suočava sa velikom prirodnom katastrofom, Republika Srbija je tu i uvek će biti tu za Grčku i grčki bratski narod“, istakao je ministar Vulin.

Ministar je rekao da se predsednici Sakelaropulu i čitavom grčkom narodu još jednom zahvalio na principijelnoj poziciji kada je u pitanju nepriznavanje lažne države Kosovo.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

„Grčka je još jednom čvrsto stala na stranu Srbije i nastavlja sa politikom nepriznavanja Kosova. Za nas je to veoma važno, a u ovim teškim trenucima dobro je da se podsetimo da nas ne vezuje samo geografija i religija, već da nas povezuju vrednosti“, naglasio je ministar Vulin.

Dodao je da je predsednici Grčke uputio poziv da poseti Srbiju što je ona sa zadovoljstvom i prihvatila.  

Predsednica Republike Grčke Sakelaropulu istakla je da srpski i grčki narod povezuju tradicionalno prijateljstvo, koje se ne svodi samo na diplomatsku podršku već i na konkretnu pomoć, koja se pokazala u ovim teškim trenucima za Grčku i naglasila da ta zemlja ukazanu pomoć u borbi sa vatrenom stihijom izuzetno ceni.

Sakelaropulu se zahvalila srpskom narodu, Vladi Republike Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću na pomoći u ljudstvu i materijalno-tehničkoj opremi koju je Srbija poslala kako bi doprinela borbi sa vatrenom stihijom.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Istakavši da Grčka ceni doprinos drugih zemalja članica Evropske unije i svih drugih država koje su pritrčale u pomoć, Sakelaropulu je ukazala da solidarnost u suočavanju sa prirodnim katastrofama, koje mogu pogoditi svaku zemlju, doprinosi suočavanju sa posledicama koje one nose.

Po naređenju predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, pomoć kolegama i grčkom narodu u gašenju požara pruža 37 pripadnika Sektora za vanredne situacije sa 14 vozila i 14 pripadnika Helikopterske jedinice sa tri helikoptera, dva „bel 212“ i „H-145“, kao i medicinski tim Odeljenja za zdravlje zaposlenih i bezbednost na radu sa tri lekara, medicinskim tehničarem i sanitetskim vozilom.