AKTUELNO

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je da je "'Otvoreni Balkan' izraz jake političke volje Severne Makedonije, Srbije i Albanije i inicijativa najvišeg javnog interesa".

"Naši narodi, makedonski narod, albanski narod i srpski narod, i svi drugi koji žive u državama na ovom našem Balkanu, ispred sebe imaju isti put. Imamo istu viziju i vrednosti - to su evropske vrednosti, a ne politike zidova i podele. Gradimo mostove, a ne zidove", istakao je Zaev u autorskom tekstu za današnju "Politiku".

Govoreći o ekonomskim prednostima koje bi sa ovakvim povezivanjem trebalo da vrlo brzo uslede, on je istakao da je ovo "samo početak".

"Početak nečeg našeg, autentičnog za naše tri zemlje, jasan trasiran evropski put, otvoren za sve druge koji koji misle dobro svom narodu - mi gradimo otvoren put, otvorene granice, otvorenu ekonomiju - 'Otvoreni Balkan'", napisao je Zaev.

On je istakao da "'Otvoreni Balkan' nije alternativa Evropskoj uniji (EU) već isporuka onog što treba da isporuči i sama EU".

"'Otvoreni Balkan' je komplementaran, a ne suprotstavljen EU. 'Otvoreni Balkan' je pojačivač naše evropske agende, pri čemu sve tri zemlje ostaju posvećene svojim agendama i obavezama za pristupanje EU", naglasio je Zaev.

On je poručio da je "inicijativa otvorena i pruža ruku svim zemljama Zapadnog Balkana i jasno pozivamo 'Priključite se, radi naših naroda'".

Autor: