AKTUELNO

Predsednik Srbije je, u Predsedništvu, povodom Dana rudara priredio prijem za žene rudare iz različitih rudnika sa teritorije Srbije i poručio da 135 njih u zemlji na najbolji i najhrabriji način doprinose razvoju Srbije i stopi ekonomskog rasta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić organizuje danas prijem povodom Dana rudara. Predsednik je ugostio rudarke iz javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" kompanije Srbija Ziđin, rudarskog basena "Kolubara" i termoelektrana i kopova "Kostolac".

Predsednik Srbije se zahvalio okupljenima, poručivši da su danas prisutne žene rudari, junakinje, heroine, žene koje na najbolji mogući način doprinose razvoju Srbije, stopi rasta, napretku i žene koje se svakodnevno bore, ne za svoj hleb, već za hleb cele Srbije.

- Hvala vam za težak i odgovoran rad. Nisam u stanju da vam se dodvoravam, ali bez vas ne bismo imali ni dovoljno struje, ni dovoljno grejanja, posebno u eri u kojoj su te stvari podrazumevajuće, a niko se ne pita ko im sve to obezbeđuje - kaže Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik je čestitao praznik - Dan rudara, poručivši da nam rudarstvo danas donosi odlične rezultate i čini 3,5 do 4 odsto BDP-a. Zahvalio se još jednom damama koje su, svojim radom, omogućile da danas možemo da povećavamo minimalne zarade, ali i plate i penzije.

- Hvala vam još jednom, živela Srbija i srećno - poručio je predsednik.

Vučić je najavio pomoć kako bi dalje rasle plate u ova tri rudnika, dodajući da veruje u rudarstvo koje će u Srbiji tek da se razvija, uprkos težnjama mnogih "spolja". Srbija, ističe, u privredi neće da prati modu, već interese njenih građana.

Dan rudara se obeležava u znak sećanja na 6. avgust 1903. godinu i štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, skraćeno radno vreme i besplatno ulje za lampe.

Rudari su štrajkovali zbog otpuštanja trojice rudara koji su štitili prava radnika, a nakon desetodnevnog štrajka izborili su se da se otpušteni rudari vrate na posao.

Prema podacima Samostalnog sindikata metalaca Srbije u našoj zemlji je zaposleno oko 30.000 rudara.

#Aleksandar Vučić