AKTUELNO

Danas smo postavili ovu spomen ploču i predlažemo da se Trgu mladenaca u Novom Sadu vrati stari naziv koji je nosio u vreme između dva svetska rata - Vilsonov trg. Takođe, predlažemo da se na tom Trgu postavi i spomen obeležje - bista Vudro Vilsonu - izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige.

Vudro Vilson (engl.Thomas Woodrow Wilson) bio je 28. predsednik SAD od 4. marta 1913. do 3. marta 1921, za vreme trajanja Prvog svetskog rata. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1919. god.

- Predsednik Vudro Vilson i naš čuveni naučnik Mihajlo Pupin su bili veoma bliski prijatelji, a iz tog prijateljstva je proistekla i velika ljubav i poštovanje prema srpskom narodu - napominje Đurđev.

Foto: Privatna arhiva

Kako kaže, uz pomoć V.Vilsona i Pupina, kroz organizaciju Crvenog krsta prikupljeno je 140 miliona tadašnjih dolara, mobilisano je mnogo Srba koji su opremljeni u SAD slati na Solunski front.

- Američki predsednik Vudro Vilson izdao je 8. januara 1918. saopštenje koje je postalo poznato pod imenom „Četrnaest tačaka“. U svom govoru Vilson je istakao načela slobodnog tržišta, javnosti međudržavnih sporazuma, demokratije i založio se za pravo naroda na samoopredeljenje. Takođe je pozvao zaraćene strane na prekid sukoba, razoružanje i povlačenje Centralnih sila sa okupiranih teritorija. Od Vilsonovih 14 tačaka, Srbije se direktno ili indirektno tiče tri. Tačke 9, 10 i 11 pominju bezbedan i siguran izlaz Srbije na more - ističe Đurđev.

Foto: Privatna arhiva

- 28. jula 1918. godine izdao je proglas koji je tog dana pročitan u crkvama širom SAD i objavljen u većini dnevnih novina, a u Njujork tajmsu pod naslovom "Slavimo Kosovo kao Dan časti". Takođe tog 28. jula svečano je podignuta srpska zastava iznad Bele Kuće u Vašingtonu. Pored srpske jedino se još francuska zastava vijorila - naglašava Đurđev. Početak 20. veka počeo je prijateljskim odnosima naše dve zemlje, punih međusobnih uvažavanja i partnerskim odnosima. Vudro Vilson je dobar primer i put za obnovu dobrih i prijateljskih odnosa R. Srbije i Sjedinjenih Američkih Država - zaključuje Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige.

Autor:

#Aleksandar Đurđev