AKTUELNO

Zločinačka akcija "Oluja" zaista je bio jedan od najvećih zločina posle Drugog svetskog rata, ako ne i najveći , kaže urednik "Objektiva".

U Kninu će danas velikom svečanošću i slavljem biti obeleženo 26 godina zločinačke akcije Oluja, koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

U toj akciji proterano je između 200.000 i 250.000 Srba a ubijeno je ili nestalo više od 2.000 ljudi. Među žrtvama te akcije hrvatske vojske i policije su 553 žene, a 80 odsto njih je bilo starije od 60 godina.

Govoreći o najvećem etničkom čišćenju na teritoriji Evrope nakon Drugog svetskog rata, Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik “Objektiva”, kaže da – čega se pametan stidi, budala se ponosi.

- Ovo je zaista bio jedan od najvećih zločina posle Drugog svetskog rata, ako ne i najveći – kaže Vukajlović.

Vukajlović kaže da je NATO general Karloš Branko okarakterisao "Oluju" kao genocid, te da su za ovaj zločin znali UN, EU i NATO pakt, a da niko nije ni prstom mrdnuo da pomogne nevinim srpskim civilima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Videli smo masovno, sistematsko istrebljenje civilnog stanovništva. Setimo se scena posle 4. i 5. avgusta – kolone ljudi, mrtve i spaljene žrtve, pobijeno stanovništvo… Pokušali su Srbe da predstave kao agresore, međutim Srba je u Kninu pre 80 godina bilo 90 odsto, a onda su proterali skoro sav narod ovamo – kaže Vukajlović za “Novo jutro”.

Dodaje da u Srbiji konačno imamo vlast koja se ne stidi da kaže da je zločin bio zločin i koja neće da se izvinjava zločincima.

Žrtvama i njihovim potomcima važno je vratiti dignitet i podići kulturu sećanja na državni nivo, ocenjuje Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije.

- Ljudi koji su ovde došli nisu krivi ni za šta, oni su žrtve čiji su krajevi ostali pusti. Srpski narod u Hrvatskoj je sposoban, vredan i vitalan, ali ne može se poreći da je u stravičnoj, horor poziciji. Ostali su bez svog užeg zavičaja, iz njega su na brutalan način proterani… - kaže Vuković za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

#Duško Vukajlović

#Nenad Vuković