AKTUELNO

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je da se na današnjoj manifestaciji povodom godišnjice akcije "Oluja", sećamo "nebivalog po razmerama na evropskim prostorima, nasilnog egzodusa" Srba sa područja Dalmacije, Banije, Korduna i Like u Hrvatskoj.

Centralna manifestacija povodom godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatskih snaga na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, održava se večeras u Busijama kod Beograda.

Porfirije, koji je ranije bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski, rekao je da je puno puta bio u Dalmaciji, u "kršnoj, škrtoj i blagoslovenoj zemlji" i tamo upoznao i zavoleo njene ljude kao svoju braću, Srbe i Hrvate, "koji su vekovima na tim prostorima bili upućeni jedni na druge".

"Siguran sam da mnogi među vama i pored bola i patnje zbog stradanja bližnjih, zbog sećanja na ostavljene domove i ognjišta, delite moje iskustvo. Zato se pitam ko je dobitnik ovim progonom. Ostala je samo pusta i prazna, neobrađena zemlja. Zlo je upisalo još jedan dobitak, čovek je poražen, a Bog, koji hoće mir, izneveren je", istakao je Porfirije.

On je naglasio da današnjim okupljanjem i molitvom ne želi da zloupotrebi žrtve i time "produbi spiralu sukoba", niti da "vodi ratove komemorativnim političkim sećanjem" i dodao da narativ žrtve ne može biti "pokret i izvor nadahnuća", već je trajna "muka i pakao".

"Dok u molitivi pominjemo stradale roditelje, braću, sestre i čeljad mitraljiranu na Petrovačkoj cesti i drugde, uputimo makar jednu misao Gospodu da u svoja nedra prihvati i druge nevine, u ratu postradale, bez obzira kojoj veri i narodu pripadaju", kazao je Porfirije.

Porfirije je naglasio da Bog ne broji "čijih je žrtava više", već da su sve pred njim iste, "zvale se one Jovan, Jožo ili Jusuf".

Autor: