AKTUELNO

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije, Nenad Stefanović ukazao je na neophodnost da se slučaju Belivuk-Miljković pristupi sa posebnom pažnjom.

Prenosimo njegovo saopštenje u celosti:

- Nakon insinuacija, optuženih za najteža krivična dela o navodnoj povezanosti predsednika Republike, ministra unutrašnjih poslova sa istima i svakodnevne kampanje u pojedinim medijima protiv svih predstavnika državnih organa koji su učestvovali u demontaži i potpunom razbijanju grupe Belivuk-Miljković, oćekujem da nadležno tužilaštvo u što kraćem roku, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, preduzme odgovarajuće radnje, donese odluku i obavesti javnost o osnovanosti takvih tvrdnji.

Nažalost, još jednom napominjem da sa stanovišta struke ostaje nejasno zbog čega su pojedini mediji dali toliki značaj okrivljenima za najmonstruoznija krivična dela kada u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku oni prilikom iznošenja svoje odbrane nemaju obavezu da govore istinu.

Odbrana optuženih Miljkovića i Belivuka je već počela da se politički instrumentalizuje i da se fokus prebacuje van krivičnog postupka, a tek se očekuje da optuženi, ako dođe do potvrđivanja optužnice, iznose javno odbranu na glavnom pretresu.

Naglašavam da na glavnom pretresu, hipotetički optuženi mogu izneti nebrojeno drugih imena i tvrditi da su se viđali i sarađivali sa apsolutno bilo kim što nema nikakvu relevantnost bez neposrednih dokaza, a sam iskaz okrivljenog u krivičnom postupku ima najslabiju dokaznu snagu pogotovo kada nije u saglasnosti sa ostalim dokazima - naveo je Stefanović.