AKTUELNO

Trojni neformalni sastanak o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i situaciji u regionu je završen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izavio je danas, posle razgovora kod Federike Mogerini sa Hašimom Tačijem, da je dogovoren nastavak dijaloga i primena već postignutih dogovora.

-Formiranje Zajednice srpskih opština se podrazumeva, tu nema daljih pregovora - rekao je Vučić novinarima.

Vučić je naglasio da mora ozbiljnije i hrabrije da se razgovara o budućim odnosima, kao i da je tražio ubrzan pristup Srbije EU.

Pročitajte još: NEFORMALNI SUSRET U BRISELU: Vučić danas sa Tačijem kod Mogerini

On je rekao da je za pripreme za nastavak dijaloga potrebno mesec i po dana i istakao da nije iskljueeno da se dijalog nastavi na predsdsedničkom nivou.

-Treba ozbiljnije i hrabrije da se razgovara o budućim odnosima - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije najavio je sastanak sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom 14. jula u Briselu.

On je istakao da je razgovarano pre svega o odnosima Srba i Albanaca. Dodao je da je tražio ubrzan pristup Srbije EU.

Predsednik Srbije najavio je sastanak sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom 14. jula u Briselu.

Sa druge strane predsednik takozvane države Kosovo, pedsednik privremenih kosovskih institucija u Prištini Hašim Tači  je napisao uoči današnjeg sastanka u Briselu sa predsednikom Srbija Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da je dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa prioritetno pitanje od "nacionalnog interesa".

-Dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije je upravo prioritetno pitanje od nacionalnog interesa, zato ću raditi sa upornošću na ujedinjenju državnih institucija i parlamentarnih političkih stranaka, bez izuzetka - naveo je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Tači je napisao i da će na današnjem sastanku u Briselu "diskutovati i razmeniti početne ideje o tome kako da se nastavi dijalog u novoj fazi, kao i o ciljevima koje treba da postignemo u procesu normalizacije".

-Ovo je samo prvi sastanak u ovoj novoj fazi dijaloga, što dokazuje našu posvećenost pune normalizacije dobrosusedskih odnosa sa Srbijom, što je ključni kriterijum za članstvo Kosova u EU i NATO - naveo je Tači.

Imajući u vidu da pred novim kosovskim institucijama predstoje brojni zadaci potrebno je bez odlaganja sve političke stranke i institucije pozvati na političko jedinstvo "po svim pitanjima od državnog interesa", naveo je Tači.

Većina kosovskih političkih lidera ptovi se, međutim, da Tači vodi briselski dijalog Beograda i Prištine, već da bi to trebalo da radi vlada, iako ona još nije formirana od vanrednih arlamentarnih izbora održanih na KiM 11. juna.

#Aleksandar Vučić

#Brisel

#Federika Mogerini

#Sastanak

'