AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odazvaće se pozivu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini za neformalni susret, danas, sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Mogerini, koja će biti domaćin sastanka, najavljuje razmenu stavova o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i o širem razvoju događaja u regionu Zapadnog Balkana.

Poslednji sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine, bilo na političkom ili tehničkom nivou, dve strane su održale u Briselu početkom februara, a u međuvremenu su održani izbor za predsednika u Srbiji i parlamentarni na Kosovu i Metohiji.

Pročitajte još: Vučić: Stiže gasovod iz Bugarske, oružje iz Rusije - NIKO VIŠE NEĆE NAPASTI SRBIJU

Dva sastanka na visokom političkom nivou na kojima su učestvovali i predsednici i premijeri Srbije i Kosova održana su početkom godine, kako bi se spustile tenzije nastale zbog zaustavljanja srpskog voza, koji je iz Beograda krenuo ka Kosovskoj Mitrovici, mosta na Ibru, ali i hapšenja Ramuša Haradinaja u Francuskoj.

Vučić: Dijalog sa Prištinom prelazi na predsednički nivo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je očekivanje će dijalog sa Prištinom preći na predsednički nivo i ocenio da je važno da se razgovor nastavi jer se tako smanjuju tenzije. On je u intervjuu za Sputnjik rekao da mu nije lako kad pomisli na razgovore u Briselu, ali veruje da ni kosovskom predsedniku Tačiju nije prijtno da se sreće sa njim. - U ponedeljak putujem u Brisel na neformalne razgovore sa albanskom stranom. Taj dijalog nikada nije lak, pa kroz sve teme i sve finese moramo da prodemo unapred. Takav pristup je neophodan da bismo uvek mogli da znamo šta su želje Prištine i kako da branimo svoje ciljeve - rekao je on.

Predsednik Vučić je i sada izneo stav, pre neki dan u Dubrovniku, uoči sastanka sa šeficom evropske diplomatije, da je svaki put kada se razgovara to važno, jer dijalog spušta tenzije na terenu.

Mogerini je najavila da će tema sutrašnjeg susreta biti nastavak dijaloga, ali i primena dosadašnjih dogovora.

#Aleksandar Vučić

#Hašim Tači

'