AKTUELNO

Milanović i Plenković pre nego što pokušaju da prisvoje Teslu treba prvo da priznaju da je na Ilindan 1941. godine u Smiljanu poklano 506 Srba, da je ubijen 91 rođak Nikole Tesle, od toga 14 u Jasenovcu, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK Miodrag Linta, predsdnik Saveza Srba iz regiona.

Linta je rekao da je ideja o tome da se lik Nikole Tesle stavi na novčič u Hrvatskoj, još samo jedan u nizu pokušaja da se prisvoji srpsko naučno i kulturno nasleđe.

“Ovo je još jedan u nizu perfidnih i sramnih pokušaja Hrvatske da se Nikola Tesla prisvoji. Apsolutno je svima jasno da se on ponosio svojim srpskim poreklom i da ga čitav svet prepoznaje kao Srbina. Ono što je važno jeste da Nikola Tesla nije rođen u Hrvatskoj, već u Vojnoj krajini u Hazburškoj monarhiji, gde je u najvećoj meri živeo srpski narod”, rekao je Linta.

Kako kaže, Milanović i Plenković pre nego što pokušaju da prisvoje Teslu treba prvo da priznaju da je na Ilindan 1941. godine u Smiljanu poklano 506 Srba, da je ubijen 91 rođak Nikole Tesle, od toga 14 u Jasenovcu.

Foto: TV Pink Printscreen

“Takođe, treba javno da kažu da je 1992. godine miniran spomenik Nikole Tesle u Gospiću, ne zato što je izumeo struju, već zato što je Srbin”, rekao je Linta.

Ognjan Karanović, iz Centra za društvenu stabilnost, rekao je da mu Milanović po karakteru sve više liči na Aljbina Kurtija, dodaje da su to ljudi performansa, šarlatani, ali dodaje da on ipak, za razliku od Kurtija, koji ne predstavlja nikakvu državu, treba da predstavlja kakvu takvu.

“Oni nemaju adekvatnog vladara koga bi oni na taj način istakli i proslavljali, kao što ima Srbija, mogu samo da kukaju i da pominju Brus Lija. To što prozivaju i dovode u pitanju ime koje je predsednik Srbije dao svom sinu, predstavlja dno i hrvatskog novinarstva i političke smene”, rekao je Karanović.

Kako kaže, oni u tome nisu usamnjeni, dodaje da i u Beogradu ima medija koji imaju isti narativ.

Foto: TV Pink Printscreen

“I mnogi politički aktivnisti, takođe imaju isti narativ, a nemaju nikakvu politiku osim da pominju porodicu predsednika Vučića u najgorem mogućem kontekstu. Imamo i političke aktiviste koji se trenutno bore protiv kineskih investicija”, rekao je Karanović.

Dragoslav Bokan, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju, rekao je da Milanović pripada onim ljudima koji bestidnošću pokušavaju da pobede logiku.

“Hrvatima se dozvoljavaju stvari koje prkose svakoj logici. Oni su uzeli Nikolu Teslu, postavili kao kao novčić njihove države, a da se pri tom nisu pokajali što su ubili tolike Tesle i rođake Tesline u Drugom svetskom ratu, što su uništili i crkvu gde je kršten, rodnu kuću, i školu u koju je išao. Definitivno su dokazali svoj odnos prema njemu”, rekao je Bokan.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, onda su, uzeli svoju žrtvu, na koju su pokušali da izbrišu svako sećanje, i prave novu priču, veštačkog Teslu.

“Oni su nepokajavši se zbog toga što su ubijali i rušili uspomenu, sada odjednom rešili da ga stave na novčić”, rekao je Bokan.

Autor:

#Dragoslav Bokan

#Miodrag Linta

#Ognjen Karanović