AKTUELNO

Svaki napad na nacionalnoj osnovi u svetu bi bio protumačen kao nacionalizam i bio snažno osuđen. S druge strane, na napadi na Srbe se ćuti, čime se odobravaju.

Ako u bilo kojoj tački u Evropi kažete nešto protiv Jevrejina, Afroamerikanca, bićete optuženi za rasizam, nacionalizam, antisemitizam. Međutim, dozvoljena je i poželjna satanizacija i demonizacija Srba kao naroda, kaže za Pink novinarka Olivera Miletović.

Ističe da je to lekcija koju moramo da shvatimo ozbiljno.

- U Đakovici imamo ženu koja je jedini povratnik. Vratila se u svoje rodno mesto, ali joj Albanci, naočigled čitavog sveta, ne dozvoljavaju da ode u prodavnicu i kupi hleb! U kojoj državi na svetu je to moguće? – zapitala je Miletović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da povratnica Dragica Gašić ne može da ode ni po hleb jer njeno prisustvo simbolizuje prisustvo Srbije.

Podseća na afere sa trovanjem vode na teritoriji KiM, hapšenje Riste Jovanovića u Crnoj Gori, kao i na Draginju Stanković, suprugu predsednika Suda Crne Gore, koja je deset minuta zadržana na ganici.

- Sve ovo sam pobrojala da bi bilo jasnije šta znači biti Srbin – kaže Miletović.

Komentarišuću izjave crnogorskog predsednika o Srbiji i SPC u Bratislavi, Andrijana Nešić, pomoćnica glavnog i odgovornog urednika za digitalno izdanje Večernjih novosti, kaže da je ovakva retorika učestala i da dolazi, ne samo od Đukanovića, već i iz Hrvatske, BiH...

Foto: TV Pink Printscreen

- Svima smeta ono što je srpsko, Đukanoviću posebno, a tek crkva... Imamo dve paralele: Đukanovića koji napada srpsku i rusku crkvu, a s druge strane, na mestu gde je nekada bila srpska crkva održava se promocija ustaštva u Hrvatskoj – kaže Nešiž za „Novo jutro“.

#Andrijana Nešić

#Olivera Miletović