AKTUELNO

Prištinsko pravosuđe odbilo je danas vanredni pravni lek i potvrdilo 11 godina zatvora za Srbina Darka Tasića, za navodni ratni zločin u selu Mala Kruša.

Ovom presudom nastavljena je praksa Prištine da se Srbima određuju drakonske zatvorske kazne za zločine za koje ne postoje neoborivi dokazi van svake pravne sumnje, niti kredibilni svedoci, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako kažu, jasno je da je ovakva odluka suda refleksija i dnevnopolitičkih napada usmerenih prema Srbima sa Kosova i Metohije i prakse da se srpski narod oglašava krivim po političkoj i etničkoj osnovi.

Ovakve drakonske presude jednom civilu dodatno služe Prištini za kreiranje veštačkog balansa u odnosu na zločine tzv. OVK i političkog narativa o Srbima, koje albanski političari žele da proglase zločincima. Istovremeno, Tasiću su tokom procesa povređena prava, prema sopstvenom priznanju bio je pretučen od strane zatvorskih čuvara novembra prošle godine, ali za takvo postupanje niko nije sankcionisan, dodaje se u saopštenju.