AKTUELNO

Turci u Bosni i Hercegovini nabavljaju oružje za Albance, pišu ovog jutra „Novosti“. Kako je objavljeno, u dokumentaciji je kao formalni kupac navedena Ankara, a zapravo sve ide takozvanoj vojsci Kosova.

Ovo je još jedna vrsta pritiska i osmišljene strategije koja se sve vreme vrši na Srbiju, ocenjuje narodni poslanik Đorđe Milićević. Dodaje da ovaj pritisak ide iz nekoliko pravaca, a jedan od njih dolazi od država u regionu.

- Kosovo nije država, ali na sve načine, kroz ratno-hušačku retoriku i provociranje sukoba, pokušavaju da primoraju Srbiju na ono što ona, ni njen predsednik, nikada neće prihvatiti – kaže Milićević za „Novo jutro“.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća na sve incidente u kojima su srpski civili bili žrtve, a sada su Srbi ponovo na meti napada i u njih je uperen prst kao u krivce za navodno trovanje vodom u Dečanima.

Milićević ističe da je pozicija Srbije danas ojačana, i to zahvaljujući tandemu Vučić-Dačić. Njih dvojica uspela su, kaže poslanik, da pitanje Kosova i Metohije vrate na dnevni red.

- Nas 2008. godine niko ništa nije pitao, više od 110 država sveta priznale su nezavisnost Kosova i ako ste 2009-2010. godine želeli da razgovarate o suštinskom, političkom pitanju KiM - to nije bilo moguće! Mogli ste da razgovarate o tehničkim pitanjima na nekom nižem nivou, dok danas Vučić vodi ozbiljne razgovore i pregovaračima sve govori u lice - kaže Milićević.

Novinar Darko Zlojutro kaže da ga ne čudi nabavka naoružanja koju za tzv. Kosovo obavlja Turska. Naoružavanje se, inače, vrši u tajnosti jer se oružje kupuje za teritoriju koja zvanično nije priznata kao država.

Foto: TV Pink Printscreen

S druge strane, na teritoriji Kosova otvoreno se vrši obuka specijalaca tzv. vojske Kosova i njihovo naoružavanje od strane Sjedinjenih Američkih Država.

- Albanci traže i najsitniji povod kako bi izvršili agresiju na sever Kosova i dodatno očistili i onaj mali broj Srba koji je tamo ostao – kaže Zlojutro za Pink.

#Darko Zlojutro

#Novo jutro

#Đorđe Milićević