AKTUELNO

Trenutna atmosfera na KiM slična je onoj iz 2004. godine. Bilo da se trovanje zaista dogodilo ili ne, ono će biti upotrebljeno da se optuže Srbi.

Trenutna situacija na Kosovu i Metohiju podseća na laži iz 1990. i 2004. godine, koje su skupo koštale srpski narod. Naime, Albanci sumnjiče naše sunarodnike za intoksikaciju vodom više od 1.500 ljudi u Dečanima.

Dragan Vujičić, novinar Večernjih novosti, kaže da su ove optužbe konstanta i podseća da nisu prve ovakve prirode.

- Imali smo navodno trovanje 7.000 albanske dece 1990. godine, slično je bilo 2004. godine, a zatim i 2018. Zato sam bio jako zabrinut kada sam pročitao vest o Dečanima. Pomislio sam da Srbija treba da ponudi neku pomoć, međutim, kada sam video ćutnju i to da Haradinajeve poslanice krive dva Srbina sa novosadskim tablicama, ozbiljno sam se zabrinuo jer svi znamo šta se desilo 2004. godine – kaže Vujičić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da se ozbiljno plaši za Dečane.

Za bezbednost Srba i srpskih manastira zabrinut je i politički analitičar Branko Radun. Slaže se da je slična atmosfera bila i 2004. godine.

- Sve deluje kao medijska priprema. Možda se trovanje i dogodilo, možda i nije, ali će ova priča u svakom slučaju biti iskorišćena da se optuže Srbi – kaže Radun za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Objašnjava da su dvojica Srba optužena za trovanje, samo zato što su se našli u Dečanima i pitali za pravac ka manastiru.

- To im je bilo dovoljno da Srbe optuže za navodni otrov u vodovodu – kaže politički analitičar.

Dodaje da je važan oprez i angažman naših institucija.

#Branko Radun

#Dragan Vujičić