AKTUELNO

Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorila je danas na veoma opasnu kampanju dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se pokušava da se Srbi, bez ijednog jedinog dokaza proglase odgovornim za navodno trovanje vode u Dečanima.

Kancelarija ocenjuje da se na taj način Srbima crta meta na čelu, a podsećaju i da je slična kampanja 2004. godine pokrenula srpiralu martovskog nasillja, te naglašavaju da će tokom dana o problemu obavestiti predstavnike međunarodnih misija na KiM i zatražiti da se kampanja zaustavi, a srpski narod dodatno zaštiti.

- Ovakve lažne tvrdnje, koje se od sinoć plasiraju u pojedinim albanskim medijima, a danas su praćene i izjavama albanskih političara, nisu, niti mogu biti utemeljene ni na jednom jedinom dokazu i reč je o apsolutnim dezinformacijama i kampanji lažnih vesti - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije naglašavaju da to ne umanjuje opasni karatker, jer je slična kampanja plasiranja lažnih vesti poslužila kao izgovor i povod za spiralu nasilja, koja je kulminirala u martovskom pogromu 2004. godine.

- Ovakvo novo plasiranje lažnih vesti može imati dalekosežne posledice po, ionako krhku, bezbednosnu situaciju na prostoru Kosova i Metohije. Do njih dolazi u trenutku povećanog broja incidenata prema Srbima u pokrajini, a sada im se na ovaj način dodatno crta meta na čelu, ali i iznova ugrožava bezbednost manastira Visoki Dečani.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ovim povodom uputiće danas pismo svim međunarodnim misijama koje deluju na Kosovu i Metohiji, sa jasnim zahtevom da se prekine sa takvom neodgovornom kampanjom lažnih vesti i dodatno zaštite Srbi u pokrajini.

Vest o trovanju u Dečanima prvo je, kako podsećaju u saopštenju, bila praćena međusobnim optužbama i prepucavanjima albanskih stranaka za odgovornost za taj problem, a sada su kao meta označeni Srbi.

- Zato apelujemo da se problem koji je nastupio ne koristi za politizaciju i stigmatizaciju Srba.

Slična lažna optužba plasirana je i 2019. godine, kada su iz Prištine tvrdili da su glasački listići iz centealne Srbije zatrovani, što se pokazalo kao potpuna neistina, ukazuje Kancelarija.

#Petar Petković