AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za energetsku diplomatiju Kurta Donelija, sa kojim je razgovarao o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike.

Predsednik Vučić je rekao da je za Srbiju važno da osigura energetsku bezbednost, odnosno kontinuirano snabdevanje energentima, za kojima rastu potrebe.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Američki diplomata Doneli je istakao da je za administraciju predsednika Bajdena energetika jedno od ključnih pitanja ekonomije, ali i spoljne politike, s obzirom na to da SAD žele da budu globalni lider u borbi protiv klimatskih promena. Zato je ohrabrio Srbiju da bude ambiciozna po tom pitanju.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Vučić je, s tim u vezi, rekao da su doneta četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike koji omogućavaju energetsku tranziciju i doprinose ostvarivanju cilja klimatske neutralnosti do 2050. godine. On je, takođe, naveo da je opredeljenje Srbije diversifikacija izvora i pravaca snabdevanja gasom.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Dvojica sagovornika su razmotrili i moguće zajedničke projekte iz oblasti energetike, kao i druga pitanja bilateralne saradnje.

#Aleksandar Vučić

#SAD

#Srbija

#energetika