AKTUELNO

Poslanik Skupštine Srbije Uglješa Mrdić smatra da Grčka ima veću korist od saradnje sa Beogradom, nego sa Prištinom i nada se da Grci neće priznati lažnu državu Kosovu, uprkos pritiscima, jer bi takva odluka mogla izazvati haos.

Mrdić navodi da je Srbija država koja poštuje sporazume.

- Sve što je dogovoreno i u Vašingtonu i u Briselu Srbija poštuje. Grčka je naša prijateljska zemlja, to su naša pravoslavna braća, ali oni su pod konstantnim pritiskom i određenih zemalja EU i zapadnih centara moći. To nije ništa novo - dodao je Mrdić.

Mrdić je izrazio nadu da Grčka neće priznati lažnu državu Kosovo.

- Grčkoj je veći interes da ima prijateljske veze sa Beogradom, a ako bi kao zemlja Balkana koja se graniči sa Severnom Makedonijom i Albanijom priznala lažno Kosovo to bi joj se loše vratilo...otvorila bi se neka druga pitanja, to bi izazvalo haos u Evropi - rekao je Mrdić.

On je ocenio da bi menjanje granica dovelo do haosa.

Urednik portala Kosovo-online Veljko Nestorović smatra da je odnos Grčke prema Prištini čudan kada se uzmu u obzir problemi koje imaju sa Kiprom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne znam kako misle da se postave druge zemlje prema njima, da li legalizuju ono što se dogodilo, šta im je ponuđeno...Nemoguće je da Atina ima više ekonomske koristi od saradnje sa Prištinom, nego sa Beogradom što znači da im je nešto ponuđeno sa strane - kaže Nestorović.

On je dodao da ne veruje da će Srbija priznati Sverni Kipar čak i ako Grčka prizna nezavisnost lažne države Kosove.

- Priština se nada će oni biti prvi iz te petorke koja ne priznaje Kosovo i da će povući ostale da učine isto. Španija to nikada neće uraditi, isto važi i za Slovački i Rumuniju - dodaje Nestorović i ukazuje da preokret grčke diplomatije boli.

#Uglješa Mrdić

#Veljko Nestorović